Florin NEGRUŢIU
59 vizualizări 10 feb 2011

UPDATE ora 13 Manifestanţii egipteni, furioşi că armata susţine reformele lui Hosni Mubarak

Manifestanţii egipteni au reacţionat cu furie, vineri, la declaraţiile armatei care susţine reformele anunţate de preşedintele Hosni Mubarak, acesta din urmă menţinându-se la putere în pofida mişcării de proteste masive care afectează ţara, transmite AFP.

În momentul în care comunicatul militarilor era citit la televiziunea de stat, un colonel egiptean a citit acelaşi mesaj cu voce tare în faţa palatului prezidenţial din Cairo, subliniind că înaltul comandament susţine reformele anunţate cu o zi înainte de Hosni Mubarak.

Majoritatea manifestanţilor reuniţi în faţa palatului păzit sperau să obţină sprijinul armatei şi ei şi-au exprimat furia după ce au aflat poziţia militarilor, iar unul dintre ei a smuls microfonul din mâinile ofiţerului, pentru a protesta.

"Ne-aţi dezamăgit, ne-am pus toate speranţele în voi", a spus el, în timp ce mulţimea scanda sloganuri care solicitau ca preşedintele Mubarak să fie judecat.

"Nu, nu, nu este o lovitură de stat", s-a apărat colonelul, dând asigurări că armata nu va prelua puterea, dar că va avea grijă ca voinţa populară să fie reflectată în programul de reforme al regimului.

Armata egipteană se declară garantul reformelor promise de Hosni Mubarak

Armata egipteană a anunţat vineri că garantează reformele promise de preşedintele Hosni Mubarak, cerând revenirea la normal a situaţiei din ţară şi avertizând împotriva oricărui afront la adresa securităţii Egiptului, relatează AFP.

În "comunicatul numărul doi" al Consiliului suprem al forţelor armate, citit la televiziunea publică de un prezentator, armata a dat asigurări că va garanta "alegeri libere şi transparente", la o zi de la anunţul lui Mubarak, puternic contestat în stradă, că îi va delega prerogativele vicepreşedintelui.

Consiliul, prezidat de ministrul Apărării Mohamed Hussein Tantawi, a anunţat măsuri "pe baza ultimelor evoluţii care determină destinul ţării (...) şi decizia de a delega prerogativele vicepreşedintelui".

Armata dă asigurări că va garanta organizarea unor "alegeri prezidenţiale libere şi transparente în lumina amendamentelor constituţionale decise" şi a "avertizat împotriva oricărui afront la adresa securităţii naţionale şi a cetăţenilor".

Consiliul "subliniază necesitatea revenirii la muncă în instituţiile statului şi întoarcerea la o viaţă normală.

(Iuliana Enache, iulia.enache@mediafax.ro, Diana Iliescu, diana.iliescu@mediafax.ro)


UPDATE 11.02 - ora 11 Zeci de mii de manifestanţi, reuniţi în piaţa Tahrir din Cairo

Zeci de mii de manifestanţi se reuniseră, vineri dimineaţa, în piaţa Tahrir din Cairo, pentru o nouă mobilizare masivă împotriva preşedintelui egiptean Hosni Mubarak, care continuă să se agaţe de putere, relatează AFP.

Printre cei care şi-au petrecut noaptea în această piaţă devenită simbolul mişcării de contestare, unii încă dormeau în corturi, în timp ce alţii se treziseră devreme şi scandau sloganuri împotriva preşedintelui Mubarak, purtând drapele egiptene.

Mulţi afişau o atitudine de sfidare după dezamăgirea provocată de anunţul preşedintelui, joi seara, că îi va delega prerogativele vicepreşedintelui, dar fără să renunţe la putere.

"După 30 de ani, suntem obosiţi să-l mai ascultăm, tot ce vrem să auzim este că va pleca", afirmă Mohammad Ibrahim, un învăţător în vârstă de 42 de ani venit din Alexandria, al doilea oraş ca mărime din ţară.

În faţa presiunii populare care se menţine puternică, Hosni Mubarak, aflat la putere de aproximativ 30 de ani, a declarat joi seara, în cadrul unei alocuţiuni televizate că îi deleagă prerogativele vicepreşedintelui Omar Suleiman, dar fără să demisioneze.

Armata anunţă că va adresa "un comunicat important" poporului egiptean

Consiliul suprem al forţelor armate egiptene va adresa un "important comunicat poporului", a anunţat vineri agenţia oficială Mena, citată de AFP.

"Consiliul suprem al forţelor armate, prezidat de ministrul Apărării Hussein Tantawi (...) a organizat o importantă reuniune în această dimineaţă", a afirmat Mena.

"Consiliul va adresa un important comunicat poporului după reuniune", a adăugat agenţia. (Iuliana Enache, iulia.enache@mediafax.ro)


UPDATE 12. ora 4.00

Obama: Nu e clar dacă tranziţia anunţată de Mubarak este "imediată, semnificativă sau suficientă"

Statele Unite consideră că Egiptul trebuie să suspende legislaţia privind starea de urgenţă, iar guvernul trebuie să evite măsurile violente, conform unei declaraţii a preşedintelui Barack Obama, publicată pe site-ul Casei Albe. "Poporului egiptean i s-a spus că a avut loc un transfer de autoritate, dar încă nu este clar dacă această tranziţie este imediată, semnificativă sau suficientă. Prea mulţi egipteni nu sunt convinşi că guvernul este serios în ceea ce priveşte o tranziţie reală către democraţie şi este responsabilitatea guvernului să vorbească în mod clar poporului egiptean şi lumii", a afirmat Obama. El a adăugat că guvernul egiptean trebuie să prezinte o cale "credibilă, concretă şi fără echivoc" către democraţie, afirmând că tranziţia trebuie să demonstreze imediat schimbări politice ireversibile şi să asigure o cale negociată către democraţie. "În acest scop, credem că legislaţia privind starea de urgenţă trebuie suspendată. Credem că principalele probleme pentru viitorul Egiptului - apărarea drepturilor fundamentale ale tuturor cetăţenilor, revizuirea Constituţiei şi a altor legi, pentru a demonstra schimbările ireversibile, şi dezvoltarea în comun a unei foi de drum clare pentru alegeri corecte şi libere - trebuie rezolvate prin negocieri semnificative cu opoziţia extinsă şi cu societatea civilă egipteană", afirmă Obama.

El a cerut guvernului egiptean să ia măsuri pentru a explica schimbările anunţate şi să prezinte, într-un limbaj simplu şi lipsit de ambiguităţi, etapele procesului care va duce la instauararea democraţiei şi a guvernului reprezentativ pe care îl doreşte poporul egiptean. Obama a adăugat că toate părţile trebuie să dea dovadă de reţinere şi să evite violenţele. "Este imperativ ca guvernul să nu răspundă aspiraţiilor poporului prin represiune sau brutalitate. Vocile poporului egiptean trebuie auzite", a afirmat el.

"Cei care şi-au exercitat dreptul la manifestaţii paşnice reprezintă măreţia poporului egiptean şi sunt reprezentativi pentru societatea egipteană. Am văzut tineri şi bătrâni, bogaţi şi săraci, musulmani şi creştini împreună, câştigând respectul lumii prin apelurile lor la schimbare", a declarat preşedintele american. (Mediafax)

UPDATE 11. ora 2.00

CIA, despre momentul jenant în care s-a referit la demisia lui Mubarak: "Nu este un eşec al serviciilor de informaţii. Declaraţia directorului Panetta s-a bazat pe informaţii de presă"

Declaraţia directorului CIA, Leon Panetta, potrivit căruia era "foarte probabil" ca preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, să demisioneze joi seară, se referea la informaţii de presă, a declarat un oficial din serviciile de informaţii americane, citat de CNN. "Nu este un eşec al serviciilor de informaţii. Comunitatea de informaţii a urmărit evenimentele în timp real, iar acţiunile şi deciziile se schimbă în timp real", a precizat sursa citată. Panetta afirmase, în cursul unei audieri în Comisia pentru servicii de informaţii a Camerei Reprezentanţilor, că este foarte probabil ca Mubarak să demisioneze. "Aşa cum puteţi vedea, am aceleaşi informaţii ca şi dumneavoastră, conform cărora este foarte probabil ca Mubarak să demisioneze în această seară, ceea ce ar putea fi semnificativ în ceea ce priveşte o tranziţie ordonată în Egipt", a spus el. După circa 45 de minute, el a revenit asupra declaraţiei. "Permiteţi-mi să spun, ca să fie clar - am primit informaţii conform cărora este posibil ca Mubarak să demisioneze; monitorizăm în continuare situaţia, nu am primit informaţii specifice că va face asta", a afirmat Panetta.

UPDATE 10. ora 1.56

2000 de persoane au ajuns la palatul prezidenţial şi protestează împotriva lui Mubarak, transmite CNN. Nu se ştie dacă Mubarak este sau nu în palat.

UPDATE 9. ora 1.25

Mohamed ElBaradei, unul dintre reprezentanţii opoziţiei egiptene, a declarat joi seară că Egiptul "va exploda", iar armata trebuie să intervină pentru "a salva ţara", în condiţiile în care preşedintele Hosni Mubarak refuză să demisioneze, relatează AFP.

"Egiptul va exploda. Armata trebuie să salveze ţara acum", a scris el pe contul său de Twitter, la scurt timp după ce Mubarak a anunţat că i-a delegat prerogativele prezidenţiale lui Omar Suleiman, fără a demisiona însă din funcţie. ElBaradei propusese joi ca Mubarak să cedeze puterea unui consiliu format din trei persoane şi unui guvern de uniune naţională. Într-un interviu acordat revistei americane Foreign Policy, el a apreciat că tranziţia coordonată de Omar Suleiman nu va duce la instaurarea democraţiei în Egipt.

UPDATE 8. ora 1.04.

Zecile de mii de manifestanţi aflaţi joi seară în piaţa Tahrir din Cairo au cerut armatei să se alăture protestelor, nemulţumiţi de anunţul făcut de Hosni Mubarak, care a anunţat că a transferat prerogativele prezidenţiale, dar nu a făcut nici o referire la demisie, relatează AFP. "Alegerea este acum între regim şi popor", au strigat manifestanţii, adresându-se militarilor aflaţi în piaţa Tahrir.

UPDATE 7. ora 00.30

Sameh Shoukry, ambasador egiptean în Statele Unite: "Mubarak i-a transferat lui Suleiman TOATĂ puterea".

Sameh Shoukry, ambasador egiptean în Statele Unite, a declarat, la CNN, că Mubarak "şi-a transferat TOATE prerogativele către vicepreşedinte, conform Constituţiei", mai puţin puterea dea dizolva Parlamentul, "care, de fapt, acum nu mai aparţine nimănui". Potrivit ambasadorului, Suleiman "este de facto preşedintele Egiptului", adică va fi şi şeful Armatei.

Precizările ambasadorului vin după ce CNN a anunţat că "se pare că s-a produs o confuzie" în legătură cu ceea ce Mubarak a spus în realitate atunci când a precizat că-şi transferă prerogativele către Omar Suleiman. Nu e clar deocamdată dacă Mubarak şi-a transferat TOATĂ puterea sau doar O PARTE din putere către vicepreşedintele său.

UPDATE 6. ora 00.16

Un protestatar în Piaţa Tahrir: "Sunt doar două opţiuni: moartea sau libertatea. Şi vom avea libertate, Inshallah"

Protestatarii se pregătesc să ia vineri cu asalt palatul prezidenţial, au spus, pentru CNN, mai mulţi bărbaţi din Piaţa Tahrir. Unul dintre cei intervievaţi i-a spus reporterului: "Sunt doar două opţiuni: moartea sau libertatea. Şi vom avea libertate, Inshallah".

UPDATE 5.

Barack Obama a urmărit discursul lui Hosni Mubarak la bordul Air Force One

Situaţie uşor jenantă pentru administraţia mericană, care, de-a lungul zilei, a salutat decizia lui Mubarak de a demisiona. Atât şeful CIA, Leon Panetta, cât şi preşedintele Barack Obama au făcut declaraţii despre posibila retragere a preşedintelui egiptean. "Am aceleaşi informaţii pe care le aveţi şi dumneavoastră, mai exact că există o puternică probabilitate ca Mubarak să demisioneze în această seară", declarase directorul CIA, Leon Panetta.

Potrivit corespondentului CNN John King, "administraţia americană a primit cu totul alte informaţii" despre ceea ce urma să anunţe Mubarak. Obama a văzut discursul la bordul Air Force One şi se îndreaptă spre Casa Albă, pentru a se întâlni cu responsabilii pe probleme de securitate. MAI MULTE AICI: BARACK OBAMA ŞI ŞEFUL CIA CREDEAU CĂ MUBARAK DEMISIONEAZĂ- Ce informaţii avea LIDERUL CELUI MAI PUTERNIC SERVICIU SECRET şi cum PREŞEDINTELE SUA s-a uitat la Mubarak din avion

UPDATE 4.

Omar Suleiman, vicepreşedintele Egiptului, căruia Mubarak i-a transferat o parte dintre prerogativele sale, le-a vorbit egiptenilor la televiziunea naţională: "Mergeţi spre casele voastre!"

Suleiman promite "dialog cu toţi cetăţenii Egiptului pentru libertate şi democraţie". I-a numit pe egipteni "eroi" şi a promis că nu va lăsa ca ţara să alunece în haos. Vicepreşedintele Suleiman, care a vorbit pe aceeaşi limbă cu preşedintele Mubarak, a încercat să liniştească mulţimea şi i-a îndemnat pe protestatari să meargă la casele lor.

  • "Mă adresez tinerilor din Egipt: mergeţi spre casele voastre, mergeţi la locurile voastre de muncă ... nu ascultaţi televiziunile prin satelit care nu au alt scop decât să dezbine Egiptul".

UPDATE 3.

Sute de mii de oameni furioşi protestează în Piaţa Tahrir. Televiziunea de stat din Egipt nu transmite protestele din piaţă, scrie guardian.co.uk. Potrivit CNN, care transmite din piaţă, mare parte din mulţimea furioasă se îndreaptă spre televiziune.

UPDATE 2. ora 11.20

Conferinţa lui Mubarak s-a terminat. Preşedintele nu demisionează: "Nu voi accepta sau asculta nicio intervenţie străină"

  • Preşedintele egiptean a reluat ideea că nu va candida la următoarele alegeri. "Vreau să asigurăm o tranziţie paşnică de putere până în septembrie", a spus Mubarak.
  • A vorbit despre "criza" prin care trece ţara şi despre "pedepsirea" celor care au provocat haos. Le-a mulţumit tinerilor pentru curajul lor şi a promis că cei care se fac vinovaţi de moartea celor 300 de oameni din timpul revoltelor vor plăti.
  • A condamnat "presiunile străine" şi a reluat ideea că nimeni nu se amestecă în problemele interne ale Egiptului. "Eu, ca preşedinte al republicii, sunt ruşinat şi nu voi asculta de alte intervenţii străine".
  • "Am păstrat pacea în Egipt şi nu am încercat niciodată să am mai multă autoritate. Mă doare când văd aceste evenimente", a mai spus Mubarak.

A subliniat că trebuie "restabilită încrederea în economie".

DISCURSUL LUI MUBARAK PE LARG:

  • "Acesta este un discurs ca de la tată la fiu. Sunteţi nişte tineri care visează la o viaţă mai bună. Vă promit că sângele tinerilor nu au curs în zadar. Îi voi pedepsi pe cei care au comis crime împotriva voastră. Sufletul meu a fost la fel de distrus ca şi al vostru. Vă promit că voi asculta cererile voastre. Sunt determinat sa-mi duc la bună îndeplinire promisiunile şi voi implementa ce am promis fără ezitare. Cererile voastre vor fi îndeplinite. Ceea ce e important acum e să corectăm lucrurile care trebuie corectate şi să-i găsec pe cei care au comis crime, iar eu ca preşedinte al repubublicii voi răspunde cererilor voastre şi nu voi accepta nici implicare străina în această situţie.

  • Dragii mei fii şi fiice, nu voi ma candida la alte alegeri prezidenţiale şi voi fi mulţumit cu ce am făcut până acum . Voi asigura transferul de putere către cel ales de către voi în mod corect, transparent. Aceasta e promisiunea făcuta mie şi divinităţii şi vreau să asigur securitate egipenilor, să ieşim din criză şi să respectăm dorinţele oamenilor, să asigurăm stabilitatea în ţară. În acelaşi timp, vreau să asigurăm o tranziţie paşnica de putere. Totul se va face în mod credibil şi tranparent şi vă promit că vom depaşi aceste vremuri grele.

  • Am început un dialog constructiv care cere schimbare. Am ajuns la un consens în ceea ce priveşte vizunile. Cred că suntem pe drumul cel bun şi să stabilim date exacte şi vom urma acest plan de tranziţie paşnică până în septembrie. Am format o comisie care va fi respnsabilă cu implementarea promisiunilor pe care le-am făcut oamenilor. Aceste comisii au în componenţă oameni de încredere şi cu experienţă care se vor ocupa de probleme. Faptul că s-au pierdut vieţi omeneşti, am dat deja ordine să se înceapă anchete pentru a se lua măsuri necesare pentru cei care au comis aceste crime.

  • Dragii mei concetăţeni, priorităţile mele sunt să recâştig încrederea egiptenilor, să revigoram economia. Egiptul trece prin vremuri grele şi toate aceste evenenimente au făcut rău economiei noastre şi vor costa Egiptul foarte mult, iar oamenii care au cerut aceste schimbări vor simţi pe propria piele paguba suferită de ţară în aceste saptămâni de proteste. Toţi egiptenii sunt de aceeaşi baricadă, trebuie să continuăm dialogul şi să lăsăm deoparte luptele. Am fost şi eu tânăr atunci când am învăţat onoarea militară în Egipt, să te sacrifici pentru ţara ta şi am trăit vremuri dificile. Dar cele mai frumoase clipe au fost când am ţinut în mână steagul Egiptului. Am menţinut pacea în ţară, nu am cedat niciodată. Nu am încercat să fac abuz de putere.

  • Mi se frânge sufletul când văd că propriul popor strigă împotriva mea. Dar sunt convins că Egiptul va depăşi acest moment dificil şi trebuie să avem în vedere priorităţile. Vom demonstra că nu suntem servitorii nimănui şi nu primim ordine de la alţii. Vom demonstra că suntem oameni uniţi, coerenţi, demni. Această deminitate este esenţa naţiunii noastre de mii de ani. Acest spirit va dăinui în fiecare dintre noi. Am trăit pentru această ţară, iar interesul ţării va rămâne prioritatea mea. Îmi voi duce la bun sfârşit responsabilităţile. Nici eu, nici fiul meu nu vom pleca din această ţară şi vom fi înmormântaţi aici. Vom rămâne până la sfârşit demni".

UPDATE 1.

Ministrul egiptean al Informaţiilor neagă că Hosni Mubarak ar urma să renunţe la putere

Ministrul egiptean al Informaţiilor a dezminţit, joi seara, zvonurile potrivit cărora preşedintele Hosni Mubarak va renunţa la putere, relatează CNN.

Potrivit unui oficial guvernamental de rang înalt, Hosni Mubarak ar urma să anunţe joi seară că predă puterea armatei.

"Aceasta nu este o lovitură de stat în sensul tradiţional", a declarat oficialul citat. "Este un transfer al sistemului de guvernământ de la civili către militari", a adăugat el.

Alte surse au afirmat că Mubarak îi va preda puterea vicepreşedintelui Omar Suleiman.

Însă ministrul Informaţiilor, Anas el-Fekki, a negat că preşedintele egiptean va renunţa la putere.


În a treia săptămână de proteste care cer "plecarea" sa, preşedintele egiptean Hosni Mubarak şi-ar putea anunţa renunţarea la putere chiar în această seară. Liderul de la Cairo este aşteptat să susţină un nou discurs televizat, iar un important lider politic presupune că ar fi vorba de transferul prerogativelor.

Hossam Badrawi, secretarul general al Partidului Naţional Democratic (PND), gruparea politică ce asigură majoritatea lui Mubarak în Parlament, crede că liderul contestat va anunţa că transferă toate prerogativele sale vicepreşedintelui Omar Suleiman.

"Mă aştept ca preşedintele Mubarak să transfere autoritatea sa vicepreşedintelui, în această seară", a declarat Badrawi pentru postul de televiziune britanic Channel 4, după a 17-a zi de proteste care au cerut plecarea preşedintelui.

Anterior, în curswul zilei de joi, premierul Ahmed Shafiq a confirmat pentru BBC că "se discută scenariul ca Mubarak să renunţe la putere".

Citește și: