1878 vizualizări 26 dec 2017
„Coreea de Nord va căuta să negocieze cu Statele Unite, dar în acelaşi timp îşi va continua eforturile pentru a fi recunoscută, de facto, drept o putere nucleară, a declarat ministrul sud-coreean pentru unificare, fără a oferi motivele pentru care a ajuns la această concluzie, scrie Reuters. 

Consiliul de Securitate ONU a aprobat, vineri, în unanimitate noile sancţiuni impuse Coreei de Nord, ce prevăd limitarea accesului Phenianului la piaţa petrolului şi reducere veniturilor obţinute de regim de la cetăţenii nord-coreeni care lucrează peste hotare, informează agenţia Reuters.

Decizia Consiliului de Securitate vine după ce regimul de la Phenian a test o rachetă balistică intercontinentală la finalul lunii noiembrie.

Rezoluţia, elaborată de Statele Unite, a fost adoptată cu votul favorabil al tuturor celor 15 membri ai Consiliului de Securitate.

Coreea de Nord este vizată de sancţiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU încă din 2006, din cauza dezvoltării programelor nucleare şi cu rachete balistice. În mod tipic, China şi Rusia au agreat sancţiuni împotriva Phenianului doar după testarea unor rachete balistice cu rază lungă de acţiune sau a unei arme nucleare.

Obiectivul principal este diminuarea resurselor financiare necesare pentru dezvoltarea nucleară. Acest lucru va depinde în mare măsură de China, care este responsabilă pentru 90% din comerţul exterior al Coreei de Nord şi principalul aliat al regimului Kim Jong-Un.

Sancţiunile au drept scop să interzică aproape 90% din exporturile de produse petroliere rafinate către Coreeade Nord, impunând o limită anuală de 500.000 de barili.

În urma unei schimbări de ultimul moment, rezoluţia cere repatrierea cetăţenilor nord-coreeni care lucrează în străinătate în termen de 24 de luni, şi nu în 12 luni, aşa cum prevedea proiectul iniţial.

Mai mult, rezoluţia prevede limitarea cantităţii de petrol nerafinat disponibil Coreei de Nord la 4 milioane de barili pe an şi include posibilitatea unei reduceri suplimentare în cazul în care regimul de la Phenian efectuează un nou test balistic ori nuclear. 

 

 

Citește și: