Mircea Olteanu
295 vizualizări 3 iul 2018

Autorităţile au efectuat în ultimele săptămâni mai multe percheziţii la proprietăţi deţinute de Najib.

Poliţia a confiscat 273 de milioane de dolari sub formă de bani şi bunuri de lux în urma unui astfel de raid efectuat în luna iunie.

Fostul premier Najib Razak este suspectat că ar fi deturnat sute de milioane de dolari de la compania de investiţii de stat 1Malaysia Development Berhad (1MDB), creată la iniţiativa sa imediat după ce acesta a preluat puterea, în anul 2009.

Autorităţile anticorupţie afirmă că fostul premier ar fi primit suma de 681 milioane de dolari de la SRC International, o subsidiară a 1MDB. Najib a motivat că această sumă ar fi de fapt o donaţie de la un prinţ saudit, relatează cotidianul The Guardian.

În luna mai, Mohd Shukri Abdull, şeful Comisiei Anticorupţie din Malaysia, a povestit că a primit numeroase ameninţări cu moartea după ce procurorii anticorupţie au încercat în anul 2015 să-l inculpe pentru deturnare de fonduri publice pe Najib Razak, pe atunci premierul ţării.

Ancheta a fost reluată după ce Najib Razak a pierdut alegerile, în luna mai 2018, iar Shukri, care a fost forţat să fugă din ţară, a fost reinstituit la şefia Comisiei Anticorupţie din Malaysia.

Citește și: