Adriana Stanca
1926 vizualizări 29 nov 2014

Namibia a organizat vineri primul mare scrutin electronic din Africa, pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare. Fiecare înscris a trebuit să îşi înmoaie un deget în cerneală indelebilă pentru a preveni frauda şi votul dublu, apoi să se ducă în faţa unui aparat verde şi alb de dimensiunea unui calculator mai mare unde erau afişate numele şi portretele candidaţilor, relatează Agerpres.

Partidul SWAPO a prezentat o listă „zebră” alternând un bărbat, o femeie, pentru a consolida prezenţa feminină în adunare, care a scăzut la 25 din 72 de locuri în alegerile din 2009.

Aproximativ 1,2 milioane de namibieni au fost chemaţi la urne în 4.000 de secţii de votare în această ţară din Africa australă cucerită şi administrată de Africa de Sud după colonizarea germană.

Mai multe secţii de votare şi-au prelungit programul, întrucât la ora închiderii urnelor, sute de persoane se aflau încă la coadă.

Potrivit sursei citate, namibienii au avut de ales între nouă candidaţi la preşedinţie, în vreme ce 96 de locuri de deputaţi au trebuit ocupate.

Deja prim-ministru timp de doisprezece ani de la independenţă în 1990, Hage Geingob, 73 de ani, redevenit prim-ministru în 2012, este de aşteptat să-i succeadă şefului statului în exerciţiu, Hifikepunye Pohamba, care nu se poate prezenta după două mandate.

Organizaţia poporului din Africa de Sud-Vest /SWAPO/, cel mai mare partid din ţară, este sigură de victoria sa, în ciuda amplificării criticilor asupra ritmului lent al schimbărilor şi unor acuzaţii de corupţie.

Potrivit sursei citate, şi alte ţări africane, cum ar fi Kenya, au introdus înregistrarea electronică a alegătorilor, dar fără a ajunge până la vot.

Citește și: