Raluca ION
345 vizualizări 14 feb 2011

Trei oameni de ştiinţă care au analizat posibilitatea ca oamenii să poată stabili colonii pe Marte au ajuns la concluzia că este total contraindicat ca astronautele să rămână însărcinate în timpul călătoriei spre Planeta Roşie, din cauza nivelului extrem de mare de radiaţii la care ar fi expuse. În lipsa unor scuturi eficiente, particulele cu nivel mare de energie care ar bombarda navele spaţiale ar steriliza cel mai probabil orice fetus feminin conceput în spaţiul cosmic şi ar avea un efect devastator asupra fertilităţii masculine, scrie The Independent.

"Scuturile actuale ar împiedica, cel mai probabil, ducerea la termen a unei sarcini", a spus biofizicianul Tore Straume, de la Ames Research Center din cadrul NASA, într-un eseu publicat în Journal of Cosmology. ADN-ul este uşor afectat de tipul de radiaţii care îi asediază pe astronuaţi în timpul călătoriei prin spaţiu. Studiile pe primate au relevat că expunerea la radiaţii ionizante omoară celulele sexuale ale fetusului feminin în timpul celei de-a doua jumătăţi de sarcină "Ar trebui să protejezi acele celule extrem de bine în timpul sarcinii, pentru a te asigura că femeile nu devin sterile şi că pot duce mai departe viaţa în colonie", a mai arătat Tore Straume. Până de curând, sexul a fost un subiect taboo pentru NASA, al cărei cod de comportament prevede că astronauţii nu trebuie să menţină alte relaţii în afara celor "de încredere".

Radiaţiile în spaţiu provin din numeroase surse, însă cel mai tare îi îngrijorează pe oamenii de ştiinţă exploziile solare şi razele cosmice galactice. Dacă atmosfera şi câmpul magnetic al Pământului pot absorbi mare parte din radiaţiile dăunătoare rezultate în urma exploziilor solare, în spaţiul cosmic astronauţii sunt mult mai vulnerabili în faţa acestora. Razele cosmice galactice sunt chiar şi mai nocive, fiind alcătuite din particule încărcate cu niveluri mai mari de energie.


Citește și: