312 vizualizări 24 sep 2015

 

"Nu există nicio îndoială că există o prezenţă puternică rusă în estul Ucrainei. Există forţe ruse, echipamente ruseşti, iar Rusia continuă să-i antreneze şi să-i susţină pe separatişti", a afirmat Stoltenberg într-un interviu pentru agenţia France Presse, scrie Agerpres.

Implicarea Rusiei în conflict se manifestă în aşa fel încât "este extrem de dificil să se facă distincţie între separatişti şi ruşi. Vorbim de fapt de aceleaşi forţe", a analizat el.

Stoltenberg a mai afirmat că, în pofida armistiţiului pe linia frontului de la începutul lunii septembrie, "mai este o cale lungă de parcurs (...) până când să putem spune că acordul (de încetare a focului de la Minsk — n.r.) este pe deplin respectat".

"Însă este cel puţin un semnal încurajator să vedem că, pentru prima dată (...), armistiţiul pare să reziste" după o acalmie fără precedent de la reînceperea anului şcolar, a adăugat el.

"Când nu există violenţe, lupte în desfăşurare, este mai uşor să faci progrese privind alte aspecte ale acordului, cum ar fi retragerea armelor grele sau accesul deplin pentru observatorii internaţionali", a spus şeful NATO.

El a reamintit totuşi că acordul de la Minsk prevede organizarea de alegeri locale, asupra cărora separatiştii şi Kievul sunt în dezacord, sau "reluarea de către Ucraina a controlului la frontiera sa cu Rusia".

"Nu spun că este uşor", dar acordul de la Minsk este "singura cale pentru o soluţie paşnică" în conflictul care s-a soldat cu aproape 8.000 de morţi de la izbucnirea sa în aprilie 2014, a declarat Stoltenberg.

Întrebat în legătură cu prelungirea sancţiunilor decretate de către UE împotriva Rusiei, a căror perioadă de aplicare ar urma să se încheie la sfârşitul lui ianuarie, el a spus că este de acord cu UE în privinţa faptului că Rusia “trebuie să-şi schimbe comportamentul” pentru a se renunţa la măsurile economice împotriva sa.

"Din acest motiv, sunt de părere că sancţiunile trebuie să continue", a concluzionat şeful NATO.

 

Citește și: