Laura HOLBAN
5991 vizualizări 17 ian 2012

Acuzaţiile aduse căpitanului vasului care a naufragiat în Italia, Francesco Schettino, se agravează după ce s-a făcut publică o înregistrare audio a unei conversaţii dintre comandant şi un ofiţer din căpitania Livorno care a coordonat operaţiunile de salvare. Potrivit transcriptului publicat de agenţia de ştiri italiană Ansa, căpitanul a refuzat să se mai întoarcă la bordul navei să ajute la evacuarea pasagerilor, notează Le Figaro.

La ora 01:46 , când sute de oameni încă aveau nevoie de ajutor, un ofiţer din port i-a cerut căpitanului să se întoarcă şi să coordoneze evacuarea pasagerilor. "Trebuie să vă întoarceţi la proră, să coordonaţi operaţiunile de salvare şi de evacuare. Trebuie să ne spuneţi câţi pasageri au mai rămas la bord, câţi bărbaţi, câţi copii, câte femei, numărul exact al fiecăreia dintre aceste categorii", spune acesta potrivit înregistrării salvate în una dintre cutiile negre ale navei.

"Ce faceţi, aţi abandonat operaţiunile de salvare?", a continuat ofiţerul să-l chestioneze pe comandant care, potrivit înregistrării, declara că se află la bord. "Comandante, este un ordin, eu sunt la conducere acum, dumneavoastră aţi declarat că abandonaţi nava, acum trebuie să vă îndreptaţi spre proră şi să coordonaţi operaţiunea de salvare", îi comunică ofiţerul, menţionând că situaţia este deja complicată şi că există deja morţi.

În timpul unui alt apel, înregistrat în jurul orei 00.42 , comandantul s-a dat de gol vorbind cu membrii echipajului. "Nu mai putem urca la bord deoarece nava se răstoarnă", a spus el. Cu toate acestea când a fost a fost întrebat dacă a părăsit cumva nava, el a răspuns foarte prompt că "nu, nu, evident că nu".

Potrivit unor martori însă, Francesco Schettino se afla deja pe uscat, probabil chiar dinainte de miezul nopţii, din jurul orei 11:40.

Citește și: