27 vizualizări 6 mai 2010

Fragmente de torpilă au fost găsite printre rămăşiţele navei de război sud-coreene care s-a scufundat la 26 martie, în urma unei misterioase explozii în apropierea frontierei maritime cu Coreea de Nord, spun anchetatorii.

"Se confirmă că explozia a fost provocată de o torpilă", a declarat sub acoperirea anonimatului un membru al unei comisii de anchetă internaţionale, care trebuie să determine cauza acestui dezastru naval. "Tipul de aluminiu" din care sunt compuse fragmentele descoperite "nu există" în Coreea de Sud, a precizat el. "Având în vedere că această torpilă nu este de la noi, nu există decât o singură ţară care ar putea ataca o navă de război sud-coreeană", a afirmat el, referindu-se la Coreea de Nord.

Concluzia finală va fi dată la mijlocul lunii

Corveta Cheonan, de 1.200 de tone, s-a scufundat la 26 martie, după o misterioasă explozie care a rupt-o în două în largul insulei Baengnyeong, în Marea Galbenă. Patruzeci şi şase de marinari sud-coreeni au murit. Coreea de Sud nu a acuzat oficial Phenianul, dar ministrul Apărării a declarat recent că un atac cu torpilă figurează printre cauzele "cele mai probabile" ale naufragiului corvetei.

Regimul comunist de la Phenian a negat orice implicare. Conform cotidianului Dong-A Ilbo, care citează un oficial militar de rang înalt, concluziile anchetei ar urma să fie anunţate la mijlocul lunii mai. (D.R.)

Citește și: