902 vizualizări 6 dec 2013

NELSON MANDELA A MURIT. Preşedintele american Barack Obama a dat ordinul ca steagurile americane să fie coborâte în bernă până luni, pentru a onora memoria fostului preşedinte sud-african NELSON MANDELA, care a decedat joi seara, la Johannesburg, relatează AFP.

"Deplângem pierderea (lui Mandela), dar vom onora pe veci memoria sa", anunţă preşedintele american în proclamaţia sa.

"Astăzi, Statele Unite au pierdut un prieten apropiat, Africa de Sud a pierdul un eliberator incomparabil, iar lumea a pierdut o sursă de inspiraţie pentru libertate, justiţie şi demnitate umană", a adăugat Obama.

Proclamaţia lui Barack Obama, o decizie rară în favoarea unei personalităşi străine, prevede coborârea în bernă a tuturor steagurilor de pe clădirile oficiale americane, atât în Statele Unite, câ şi în străinătate.

Preşedintele francez François Hollande a decis coborârea în bernă a steagurilor Franţei, în semn de respect faţă de memoria fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela, a anunţat vineri la Beijing premierul Jean-Marc Ayrault, relatează AFP.

"Întreaga umanitate este în doliu. Franţa participă la acest doliu. Ea este alături de sud-africani care, în prezent, îl plâng pe acest mare om", a declarat Ayrault, aflat într-o vizită oficială în China.

"Preşedintele Republicii François Hollande a vrut ca acest mesaj să fie împărtăşit de către toţi francezii. El a decis ca toate steagurile Republicii să fie coborâte în bernă", a continuat şeful Guvernului francez.

Mandela "a devenit un simbol pentru întreaga umanitate", a adăugat Ayrault, în a doua zi a vizitei în China.

"Ne părăseşte un simbol", a continuat el. "El lasă o moştenire, iar noi toţi avem responsabilitatea ei", a mai spus premierul francez.

De asemenea, preşedintele Venezuelei, Nicolás Maduro, a decretat trei zile de doliu naţioal pentru Nelson Mandela, pe care l-a numit "gigantul popoarelor".

"Madiba, vei trăi mereu!", a scris Maduro în contul său de Twitter.

Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela a decedat, joi seara, la vârsta de 95 de ani.

Anna Primac, anna.primac@mediafax.ro

Citește și: