51 vizualizări 13 dec 2010

Nepotul lui Iosif Stalin, Ievgheni Giugaşvili, dă în judecată Parlamentul rus pentru "defăimarea onoarei" bunicului său, după ce Legislativul a adoptat o rezoluţie care-l învinovăţeşte pe fostul dictator sovietic pentru masacrul de la Katin, din 1940, relatează site-ul postului Radio Polonia.

Potrivit Partidului Comunist din Rusia, Giugaşvili a declanşat un proces la Curtea Supremă, vineri. "În datele rezoluţiei se pretinde că bunicul meu, Iosif Visarionovici Stalin, este vinovat de masacrul de la Katin (un lucru) care nu corespunde realităţii şi care murdăreşte onoarea şi demnitatea bunicului meu", afirmă Ievgheni Giugaşvili, în vârstă de 73 de ani. El susţine că documentele care pretind să arate că Stalin a ordonat crimele de la Katin au fost "fabricate" şi că naziştii sunt cei care i-au masacrat pe polonezi, idee susţinută de propaganda sovietică până în 1990.

Nepotul lui Stalin cere, totodată, despăgubiri în valoare de 100 de milioane de ruble (3,25 de milioane de dolari), care să fie plătite de toţi cei 342 de parlamentari ce au votat rezoluţia în care se afirmă că masacrarea, la Katin, a peste 20.000 de ofiţeri polonezi a fost ordonată de Stalin şi a fost o tragedie "atât pentru Polonia, cât şi pentru Rusia". "Materialul publicat, care arată că masacrul de la Katin a fost comis din ordinul direct al lui Stalin şi altor lideri sovietici, a fost păstrat în arhivele secrete mulţi ani", se arată, în schimb, în rezoluţia Dumei de Stat, adoptată la 26 noiembrie.

Această acţiune face parte dintr-o serie de afirmaţii ale autorităţilor contra memoriei lui Stalin, în Rusia. Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat, în octombrie, că amploarea represiunii sub regimul lui Stalin este imposibil de imaginat, fiind eliminate grupuri întregi de oameni. El a avertizat, de asemenea, contra falsificării istoriei din "epoca lui Stalin".

Nu este pentru prima dată când Ievgheni Giugaşvili ia apărarea reputaţiei fostului dictator în justiţie. Anul trecut, el a dat în judecată publicaţia rusă Novaia Gazeta, după ce aceasta a scris despre documente secrete declasificate, purtând semnătura lui Stalin, care ordonau execuţii ale unor cetăţeni sovietici.

După ce a pierdut acest caz, el a dat în judecată, în martie, postul de radio Ecoul Moscovei, căruia îi cere despăgubiri în valoare de 330.000 de dolari, pentru că a afirmat că Stalin a aprobat execuţia unor copii de 12 ani, în anii '30.

Valentin Vidu, valentin.vidu@mediafax.ro

Citește și: