206 vizualizări 11 nov 2009

Cotidianul american The New York Times i-a dedicat, în ediţia de azi, un articol omagial actorului român Gheorghe Dinică. NYT face o trecere în revistă a activităţii actorului, dar relatează şi refuzul său de a se supune regimului comunist, amintind şi despre asemănarea acestuia cu Robert de Niro.

"Gheorghe Dinică, actorul român care şi-a încântat ţara interpretând roluri variate, de la politicieni malefici până la ţigani rebeli, în zeci de piese de teatru şi filme, a murit marţi, la vârsta de 75 de ani", scrie New York Times.
Momentul de debut al îndelungatei sale cariere a fost, potrivit NYT, în piesa "Străinul", după Albert Camus, în 1963, evoluţia sa continuând până la producţiile străine precum lungmetrajul "Tinereţe fără tinereţe" al lui Francis Ford Coppola (2007), sau "L'Homme Press" (2005), unde a jucat alături de Anthony Delon.

The New York Times face referire şi la declaraţia actorului potrivit căreia acesta nu s-ar fi simţit niciodată tentat să joace în filme produse în Statele Unite ale Americii: "Nu sunt Robert de Niro. Eu sunt din România". Totuşi, unii au continuat să-l numească "Robert de Niro al României", pentru că cei doi semănau fizic.

Gheorghe Dinică a fost admirat de români, scrie cotidianul american, şi pentru repertoriul său vast de roluri, şi pentru vocea sa (începea să cânte la restaurantele unde lua masa), dar şi pentru modestie, umor şi pentru refuzul de a face reverenţe în faţa regimului comunist şi a lui Nicolae Ceauşescu, spre deosebire de alţi actori din generaţia sa. "Am fost norocos pentru că faţa mea nu dădea bine la televizor", obişnuia să spună Dinică, aminteşte NYT.

Articolul mai face referire şi la declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, care l-a descris pe artist ca fiind "un model de umanitate, modestie şi generozitate". Actorul Marcel Iureş este citat cu o declaraţie despre Gheorge Dinică, în care spune că maestrul "a fost un înger întreaga lui viaţă". "Era iubit de toată lumea: de regizori, actori şi public, de femei şi bărbaţi deopotrivă. Iar pe scenă, era ca peştele în apă". Dinică a primit mai multe premii de-a lungul vieţii, printre care şi Ordinul Serviciul Credincios, ce i-a fost acordat, în 2008, de preşedintele Traian Băsescu.

Citește și: