15 vizualizări 1 dec 2010

Prima zi calendaristică a iernii 2010/2011 s-a dovedit a fi a treia de perturbări ale transporturilor aeriene din Europa, cu mii de zboruri întârziate, alte sute anulate şi câteva aeroporturi închise temporar. Trenurile Eurostar au restricţii de viteză, 25.000 de locuinţe din nordul Franţei au rămas fără electricitate, iar căderi de zăpadă însemnate se anunţă şi în următoarele zile.
Între aeroporturile închise temporar, unele până la jumătatea zilei de miercuri, se numără Gatwick şi London City Airport (Londra) şi Edinburgh (Scoţia), din Regatul Unit (UK) - ţară care se află sub cea mai întinsă pătură de zăpadă din 1993 încoace.
În alte state europene, curse amânate şi anulate s-au înregistrat şi în Olanda (la Amsterdam şi Rotterdam), Elveţia (Geneva şi Zurich), Franţa (Lyon) şi Germania (Frankfurt şi Munchen).
Problemele de la Zurich au dus la amânarea sosirii fostului preşedinte al SUA, Bill Clinton, şi a premierului Spaniei, Jose Luis Zapatero. Ei erau aşteptaţi la o reuniune a FIFA care urmează să decidă ţările-gazdă pentru Campionatele de Fotbal din 2018 şi 2022. În Finlanda, ninsorile se suprapun unei greve pe termen nedefinit a însoţitorilor de zbor.
Potrivit agenţiei Bloomberg, perturbărilor din transportul aerian li se adaugă cele din transporturile terestre şi alte domenii economice, iar împreună pot urca totalul pierderilor zilnice la 1,2 miliarde lire în UK. Suma a fost estimată de RSA Insurance Group, care se teme că iarna din acest an se va dovedi atât de grea, încât va afecta volumul vânzărilor de Crăciun.
Un prim semn al unei ierni grele a fost temperatura-record de minus 27,2 grade Celsius, înregistrată la Altnaharra, în nord-vestul muntos al Scoţiei (Scottish Highlands). Trenurile între Liverpool şi Sheffield nu circulă şi mai multe autostrăzi au fost închise, la fel şi câteva sute de şcoli. Vremea nu se va îmbunătăţi până vineri, potrivit meteorologilor britanici, iar în weekend ar putea interveni un nou val de ninsori.

Citește și: