Gandul.info
Alina Matis
3047 vizualizări 28 iul 2014

Forţele militare guvernamentale din Ucraina au anunţat luni că au pătruns în mai multe oraşe din regiunea Doneţk, aflate până acum sub controlul separatiştilor, precizând că au făcut progrese notabile în a recăpăta controlul asupra unor zone importante din fieful separatiştilor. Problema este că au loc confruntări violente în apropierea locului în care s-a prăbuşit avionul malaezian cu 298 de oameni la bord. Din acest motiv, echipa internaţională de anchetatori a fost nevoită să îşi abandoneze misiunea şi nu a mai putut ajunge la locul în care se află rămăşiţele cursei MH 17.

„S-au întors din drum şi se îndreaptă către Doneţk", a asigurat pentru AFP Sentina van der Meer, purtătoarea de cuvânt a Ministerului olandez pentru Securitate şi Justiţie, informează Mediafax. „S-au auzit explozii”, a adăugat ea.

Soldaţii din trupele guvernamentale ucrainene au intrat în oraşele Şahtarsk şi Torez, la est de Doneţk, şi au preluat controlul în zona colinei Saur Mogila, unde două avioane de vânătoare ucrainene au fost doborâte săptămâna trecută de separatişti.

Luptele continuă şi la Snijne şi Pervomaisk, localităţi situate în aceeaşi zonă.

Primele date din analiza cutiilor negre: Doborât de o rachetă

Kievul a anunţat luni că primele date furnizate de analiza cutiilor negre ale avionului Malaysia Airlines confirmă că aeronava a fost distrusă în aer, în urma unei „explozii masive”, provocată de imactul cu o rachetă.

ONU: Prăbuşirea MH 17 „s-ar putea compara cu o crimă de război”

Prăbuşirea avionului malaezian în Ucraina ar putea fi comparată cu o „crimă de război”, a comentat, luni, comisarul ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay.

„Această încălcare a legislaţiei internaţionale, ţinând cont de circumstanţe, s-ar putea compara cu o crimă de război”, a spus Pillay. Declaraţia a fost întărită şi de Carla Del Ponte, fost procuror al Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie şi Rwanda, în prezent membră a Comisiei independente de anchetă a ONU privind violenţele din Siria: „Este cu siguranţă o crimă de război (...). Este un act de război care este incredibil, nu am văzut niciodată aşa ceva”.

„Cel puţin 1.129 de persoane au fost ucise şi 3.442 rănite” de la jumătatea lui aprilie, când Kievul a declanşat "operaţiunea antiteroristă", potrivit datelor disponibile la 26 iulie, subliniază un raport ONU făcut public luni şi prezentat de Mediafax.

ŞTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

Citește și: