Teodora Marinescu
4667 vizualizări 21 feb 2019

Cei trei suspecţi au vizitat locuinţa lui Kuciak de cel puţin şapte ori înainte de asasinat, relatează site-ul EUObserver.com.

Aceştia susţin că au fost angajaţi de un asociat al unui om de afaceri bogat din Slovacia, care nu a fost acuzat pentru crimă şi care a refuzat să comenteze afirmaţiile.

Pe 25 februarie 2018, Jan Kuciak (27 de ani) şi prietena lui, Martina Kusnirova, au fost descoperiţi morţi în locuinţă după ce Poliţia a fost alertată de o rudă a victimelor. Jurnalistul a fost împuşcat în piept, iar femeia a fost împuşcată în cap.

În octombrie 2018, anchetele demonstrau că asasinarea jurnalistului Jan Kuciak, ar fi fost comandată de o femeie care lucra ca traducător pentru unul dintre oligarhii vizaţi de investigaţie. Suspecta Alena Zs. a plătit 70.000 de euro pentru crimă.

”Alena Zs. a comandat asasinatul, Tomas Sz. i-a ucis prin împuşcare, Miroslav M. era şoferul, iar Zoltan A., un intermediar”, a afirmat unul dintre procurorii de caz, într-o conferinţă de presă la Bratislava, citat de AFP.

Asasinului i-a fost plătită suma de 70.000 de euro, dintre care 50.000 de euro în numerar şi 20.000 de euro pentru anularea unei datorii a lui Zoltan A. către Alena Zs., a precizat procurorul.

"Putem confirma că femeia identificată ca A.Z. a fost acuzată de infracţiunea deosebit de gravă de complicitate la crimă", a declarat şi purtătoarea de cuvânt a procuraturii, Andrea Predajnova, într-un comunicat.

Potrivit avocatului familiei Kuciak, fostul ministru al justiţiei şi de interne Daniel Lipsic, citat de televiziunea locală Markiza, suspecta a jucat mai mult un rol de intermediar, "în timp ce ucigaşul s-ar putea să nu-l cunoască deloc pe cel care a ordonat crima".

Presa slovacă a mai scris că femeia lucra ca interpretă de italiană pentru controversatul om de afaceri slovac Marian Kocner, ale cărui activităţi au făcut obiectul anchetelor jurnalistice ale lui Jan Kuciak.

Înainte de a muri, acesta era pe punctul de a publica o investigaţie care arăta legături între mafia italiană şi politicieni corupţi din Slovacia. Mai exact, ar fi vorba despre plăţi frauduloase cu fonduri europene, în cadrul unui sistem pus la punct de către cetăţeni slovaci şi italieni care au legături cu gruparea de crimă organizată "Ndrangheta".

 

Citește și: