Teodora Marinescu
1290 vizualizări 6 apr 2019

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne, eliminarea cuvintelor „Uniunea Europeană" face parte dintr-un proces de transformare care va culmina cu reintroducerea paşapoartelor albastre în a doua jumătate a anului 2019, scrie The Guardian.

Susan Hindle Baron, care a fost una dintre primii care şi-au ridicat noul paşaport, a spus: „Am fost şocată pentru că suntem încă în UE. De ce noul meu paşaport nu reflectă acest lucru?".

„Paşapoartele vişinii care nu mai includ cuvintele 'Uniunea Europeană' pe copertă au fost introduse de la 30 martie 2019", adaugă comunicatul.

„Paşapoartele care includ cuvintele 'Uniunea Europeană' vor continua să fie emise o scurtă perioadă după această dată. Persoanele nu vor putea alege dacă pe paşaportul lor va fi menţionată Uniunea Europeană. Ambele modele vor fi valide pentru călătorii", se mai arată în comunicat.

Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit până cel puţin pe 30 iunie. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

Foto: Susan Hindle Barone/ Twitter

 

Citește și: