Mihai SCHIAU
17575 vizualizări 22 sep 2011

Pe dinafară, arată ca orice altă cocioabă dărăpănată din mahalalele oraşului indian Mumbai. Însă, în spatele uşii murdare şi al pereţilor scorojiţi, este o locuinţă echipată cu aer condiţionat, calculatoare şi electrocasnice de ultimă generaţie, scrie Daily Mail.

Aici stă familia Shaikh, una dintre multele familii din India care au fost odată sărace şi acum stau în lux, graţie boom-ului economic prin care trece ţara.

Treptat, cartierele întinse de barăci din Mumbai, făcute celebre de filmul "Slumdog Millionaire" ("Vagabondul milionar"), sunt înlocuite de case complet mobilate şi dotate cu aparatură modernă.

Locuitorii din mahala devin, încet-încet, membri ai clasei de mijloc, educaţi şi cu un loc de muncă stabil, dar nu se mută din cartierele murdare din cauza preţurilor prohibitive din centrul oraşului.

Daily Mail scrie că aproximativ 60% dintre locuitorii din mahala şi-au investit banii în modernizarea locuinţelor.

"Vecinii vin să stea la noi pe canapea. Îşi vor permite şi ei luxul"

Printre primii care au făcut-o se numără familia Shaikh. Ei spun despre casa lor, situată în cea mai mare mahala din Asia, numită Dharavi, că este "cea mai frumoasă din cartier".

"Copiii se uită cu uimire, vecinii vin, stau la noi pe canapea şi ne tot spun ce casă frumoasă avem. Acest lucru ne umple de mândrie", spune Mohammed Shaikh, arhitect şi unul dintre cei cinci fraţi care trăiesc în casa respectivă cu familiile.

"Vara, vecinii vin şi ne cer apă rece sau gheaţă din frigider. Îi ajutăm de fiecare dată, pentru că şi noi am fost în situaţia lor. Nu există niciun dubiu că, în curând, îşi vor permite şi ei acelaşi lux", mai spune Mohammed.

Fratele lui, Zubair, completează: "E un vis devenit realitate. Acum câţiva ani, nu aveam suficient loc să dormim toţi înăuntru. Noi, bărbaţii, dormeam afară. Tatăl nostru s-a chinuit să ne trimită la şcoală şi uite ce bine am ajuns. Doi fraţi ai mei sunt în Dubai şi câştigă 1.700 de euro pe lună, iar noi trei rămaşi aici câştigăm în jur de 350-500 de euro".

Când fraţii Shaikh au cumpărat casa, în urmă cu cinci ani, aceasta valora 29.000 de euro. Acum, după ce au investit în ea, este estimată la 63.000 de euro. Dar, în ciuda profitului, cumpărarea unei locuinţe în centrul Mumbaiului rămâne, deocamdată, un vis interzis pentru fraţi şi familiile lor.

"Preţurile locuinţelor cresc în fiecare zi. Şi, chiar dacă ne-am permite un apartament în centru, ar fi prea departe de şcoala unde învaţă copiii şi de magazinul pe care îl conducem. O fi Dharavi o mahala pentru multă lume, dar pentru noi este raiul", conchide Mohammed.

Citește și: