5338 vizualizări 27 mar 2012

Noul preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat luni că vorbeşte limba română dar, din punct de vedere legal, limba oficială este cea "moldovenească", adăugând că politicienii sunt cei care creează artificial conflicte etnice, relatează PRO TV Chişinău.

"Eu vorbesc limba română. Dar eu sunt jurist, iar în Constituţie scrie «moldovenească». Academia spune că vorbim româna, dar legile ne spun că vorbim limba de stat, moldoveneasca", a declarat preşedintele în cadrul emisiunii În Profunzime.

"Este o problemă artificială, cu antiromânismul, antirusismul. Le fac oamenii cointeresaţi, le fac oamenii care au dividende politice. Asta se întâmplă în oraşe mai mari. Duceţi-vă în sate, acolo oamenii trăiesc foarte bine, diferite etnii. Nu sunt conflicte pe motive etnice. Înseamnă că se poate. Dar la noi sunt forţe care le dirijează. Noi trebuie să ne gândim la ţara noastră şi să ne mândrim că suntem cetăţenii acestei ţări", a adăugat şeful statului.

Totodată, preşedintele susţine că se va ajunge la şi etapa în care cetăţenii vor cunoaşte adevărul ştiinţific. "Eu cred că vom ajunge la situaţia în care cetăţenii să cunoască adevărul, deocamdată avem minciuna. Vin politicienii cu minciuna şi oamenii acceptă. Ei folosesc această tactică pentru a lua mai multe voturi", a explicat Nicolae Timofti.

Secretele preşedintelui Timofti

Noul şef de stat a povestit şi că, în ziua învestiturii, nu a reuşit să mănânce nimic şi nici să doarmă. "Vă spun un secret: n-am luat o gură de şampanie, n-am pus gura pe mâncare. Aşa era starea mea, au venit oamenii la ceremonie şi dacă pe om îl laşi fără atenţia cuvenită, nu e frumos. Eu sunt foarte răbdător. Am băut primul pahar de vin a doua zi", a afirmat Timofti.

El a declarat, de asemenea, că vor exista modificări în regimul său zilnic pentru că nu se poate obişnui cu gărzile de corp. "În acest sens, vor fi schimbări. Eu le simt deja. Eu sunt un om liber. Mă simt foarte incomod când vin oamenii de pază, când vin oamenii de la pază, te iau, te conduc până la maşină. Mă simt incomod faţă de vecini. De aceea mi s-a propus să trăiesc temporar la Condriţa. Am acceptat pentru început, dar am de gând să mă întorc înapoi, poate mă vor înţelege vecinii. Nu mă pot deprinde să parcurg aşa distanţă. Membrii familiei pot cere, dar n-au cerut pază", a precizat Nicolae Timofti.

"Am acceptat pentru că am înţeles că voi fi susţinut, dar nu condus", a declarat el, referindu-se la propunerea de a fi şef al statului. În plus, el a declarat că îşi va alege singur consilierii şi că AIE nu se va implica în formarea echipei sale.

Totodată, Nicolae Timofti susţine că nu exclude posibilitatea ca liderii AIE să încerce să îl subordoneze. "Voi analiza, este acceptabil ceea ce se propune sau nu. Dacă vor fi lucruri care trec de competenţa mea nu voi accepta", declară Timofti.

Fostul preşedinte al CSM susţine că şi consilierii săi vor face parte din acelaşi domeniu ca şi el, adică vor fi jurişti. "Am primit propunerea pe neaşteptate şi eu nu am echipă, nu am partid. Nu o să-mi fie uşor. Am colegi, am făcut deja propuneri", a explicat şeful statului.

"Este prerogativa preşedintelui şi liderii AIE mi-au promis că ei nu se vor implica în formarea echipei mele", a adăugat acesta.

Citește și: