Cristina ANDREI
2621 vizualizări 8 mai 2016

„Această alegere a avut loc fără polemici şi sunt mândru să văd că Londra a ales astăzi speranţa mai degrabă decât teama, unitatea în locul divizării", a spus Sadiq Khan, membru al Partidului Laburist şi fiul unor imigranţi pakistanezi, după ce a fost anunţat câştigător cu 57% din sufragii.

În ciuda rezultatelor care nu au fost nicidecum puse la îndoială, în timpul campaniei electorale Khan a fost ţinta unor atacuri destul de dure. Chiar premierul David Cameron l-a acuzat în faţa Parlamentului de legături cu un extremist de origine islamistă, lucru despre care actualul primar a spus că este complet fals.

Strategia adoptată de principalul său contracandidat, conservatorul Zac Goldsmith, s-a dovedit a fi nu doar ineficientă, ci şi devastatoare, în termeni de imagine. „Este o lipsă totală de înţelegere a comunităţii de religii care se află la Londra", a spus Andrew Boff, un responsabil conservator, care a criticat Campania lui Goldsmith, catalogând-o drept „şocantă”.

Sadiq Khan, deputat de Tooting, un cartier londonez foarte popular, vine la primăria Londrei în locul lui Boris Johnson şi va trebui să se ocupe de unele probleme extrem de arzătoare ale britanicilor, printre care chiriile locuinţelor, transporturi suprasaturate şi poluare.

Proaspătul primar a depus jurământul sâmbătă, la catedrala Southwark de lângă Podul Londrei şi a promis că va reprezenta „toate comunităţile” şi că va face în aşa fel încât „toţi londonezii să poată beneficia de oportunităţile” pe care oraşul i le-a oferit şi lui.

Alegerea lui Khan a fost salutată şi de experţii intenaţionali, Tony Travers de la London School of Economics catalogând-o drept „un semn remarcabil al cosmopolitismului Londrei, oraş-lume în care 30% din populaţie nu este albă”.

Şi jurnaliştii Financial Times au considerat triumful lui Khan unul „istoric”, dar care, mai ales, ilustrează latura tolerantă a metropolei. „Londra a ales un primar musulman într-un remarcabil triumf asupra tensiunilor rasiale şi religioase care provoacă turbulenţe în alte capitale europene", apreciază FT.


 

Citește și: