Ionela SAMOILĂ
144 vizualizări 5 oct 2012

În primele nouă luni ale acestui an, au fost ucişi 110 ziarişti, pe teritoriile a 25 de state, cele mai periculoase două ţări fiind Siria şi Somalia. Cifra este îngrijorătoare şi fără precedent, a anunţat marţi la Geneva organizaţia Press Emblem Campaign (PEC), potrivit agenţiei EFE, citată de Agerpres.

Siria este, în prezent, ţara cea mai periculoasă pentru ziarişti, deoarece aici au fost omorâţi anul acesta 32 de ziarişti. Pe locul al doilea se află Somalia, unde 16 jurnalişti şi-au pierdut viaţa.

Cele două ţări sunt urmate de Mexic, unde au murit zece ziarişti de la începutul anului şi până acum. Şapte ziarişti au căzut victime ale violenţei în Brazilia, acelaşi număr fiind înregistrat şi în Pakistan în primele nouă luni din 2012. Următoarele locuri sunt ocupate de Honduras, cu şase ziarişti ucişi, Filipine, cu cinci victime, Irak, Nigeria şi Eritreea, cu câte trei jurnalişti morţi, şi Afganistan, Bolivia şi India, cu doi jurnalişti ucişi anul acesta.

Potrivit statisticii furnizate de PEC, numărul ziariştilor ucişi în primele luni ale lui 2012 a crescut cu 36 de procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, bilanţul fiind mai mare decât cel înregistrat pe parcursului întregului an 2011.

"Combatanţii, indiferent că fac parte din trupele guvernamentale sau din rândul insurgenţilor, şi-au făcut din jurnalişti o ţintă", a declarat secretarul general al PEC, Blaise Lempen, referindu-se la războiul civil din Siria, potrivit sursei citate.

 

Citește și: