Ioana Boja
629 vizualizări 18 dec 2011

Numeroşi cetăţeni cehi îndoliaţi au mers duminică în centrul capitalei Praga pentru a-i aduce un ultim omagiu fostului preşedinte Vaclav Havel, decedat la vârsta de 75 de ani, în locuri strâns legate de "Revoluţia de Catifea" din 1989, al cărei artizan a fost fostul disident, relatează AFP.

La ora locală 18.00 (19.00, ora României), clopotele bisericilor cehe au răsunat în memoria sa.

"Vaclav Havel simboliza democraţia, libertatea şi, cum să spun..., politeţea, buna-cuviinţă umană", a afirmat Martin Cihelsky, după ce a aprins o lumânare în faţa unei plăci comemorative, pe strada Naţională.

Toată după-amiaza, locuitori de toate vârstele din Praga au venit aici pentru a depune lumânări şi flori în faţa plăcii, instalată în amintirea unei manifestaţii studenţeşti din 17 noiembrie 1989, o dată devenită sărbătoare naţională.

Citeşte şi A MURIT VÁCLAV HAVEL


În urmă cu peste două decenii, reprimarea brutală de către poliţia comunistă a acestei manifestaţii paşnice a fost detonatorul unui val gigantic de proteste în toată ţara, denumit "Revoluţia de Catifea", care a înlăturat regimul comunist.

"Datorită lui Vaclav Havel, oamenii din lume cunosc şi lucruri pozitive despre ţara noastră. În spatele lui nu există minciuni, nici corupţie", apreciază o tânără din Praga.

Piaţa Wenceslas, dominată de statuia ecvestră a sfântului patron al ţării şi impozanta clădire a Muzeului Naţional, a fost de multe ori în trecut teatrul unor evenimente cruciale care au marcat istoria acestei ţări din Europa Centrală.

Ziarele din toată lumea au anunţat moartea fostului lider de la Praga

De la anunţul morţii lui Vaclav Havel, sute de cehi, dar şi străini s-au adunat în faţa statuii Sfântului Wenceslas pentru a depune flori şi a aprinde lumânări.

Mai multe portrete ale lui Vaclav Havel au fost puse pe soclul acestei statui imense.

În Piaţa Wenceslas s-au aruncat cehii cu mâinile goale în faţa tancurilor ocupaţiei sovietice, în august 1968, iar tânărul student Jan Palach şi-a dat foc în ianuarie 1969 pentru a protesta faţă de o intervenţie brutală care înăbuşea "Primăvara de la Praga", o mişcare ce voia să doteze regimul de la putere cu o "faţă umană".

Sute de oameni s-au adunat pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Havel, în Piaţa Venceslas din Praga

Douăzeci de ani mai târziu, cehii s-au strâns din nou în piaţa Wenceslas pentru a înlătura regimul totalitar, sub conducerea dramaturgului disident Vaclav Havel, ales apoi preşedinte la 29 decembrie 1989.

Locuitorii capitalei cehe i-au adus un omagiu eroului lor dispărut şi în faţa casei sale, dar şi în faţa Castelului Praga.

Un mare drapel negru era arborat deasupra castelului, sediul oficial al preşedinţiei cehe, unde cel "a cărui viaţă seamănă cu o operă de artă", conform prietenului său scriitor Milan Kundera, a lucrat între 1989 şi 2003 şi unde a primit sute de vizite străine.

Înmormântarea fostului preşedinte ceh va avea loc "probabil" vineri, la Praga, a anunţat duminică seara agenţia de presă cehă CTK, transmite AFP.

Decizia definitivă va fi probabil luată luni, în urma unei discuţii între preşedintele ceh Vaclav Klaus şi soţia lui Havel, Dagmar Havlova, precizează CTK, citând-o pe Miroslava Nemcova, preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului.

Guvernul lui Petr Necas urmează să se reunească în sesiune extraordinară luni după-amiază, pentru a lua o decizie privind doliul naţional, în urma decesului lui Vaclav Havel.

"Reuniunea Cabinetului va începe luni la ora 16.00 (17.00, ora României)", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Jan Osuch.

Camera Deputaţilor se va reuni la rândul său în sesiune extraordinară marţi dimineaţă.

Simbol al "Revoluţiei de Catifea" anticomuniste din 1989 şi preşedinte al Cehoslovaciei apoi al Cehiei din 1989 până în 2003, Vaclav Havel a decedat duminică dimineaţă la Hradecek (150 de kilometri nord-est de Praga), după ce a suferit numeroase probleme de sănătate, în parte din cauza celor cinci ani petrecuţi în închisorile comuniste înainte de 1989.

Citește și: