289 vizualizări 4 mai 2012

O Curte de Apel din Washington a examinat joi apelul fostului şofer al lui Osama ben Laden, Salim Ahmed Hamdan, care, în pofida eliberării sale în Yemen după şapte ani de detenţie la Guantanamo, contestă condamnarea sa pentru "sprijin material acordat terorismului", relatează AFP.

Acesta este primul apel în faţa justiţiei civile al unui fost deţinut la Guantanamo privind verdictul de vinovăţie dat de un Tribunal militar de excepţie.

Sala de audieri era plină de personalităţi din Justiţie şi Armată venite să asiste la dezbateri. Printre acestea figurau actualul procuror şef de la Guantanamo, generalul Mark Martins, secretarul adjunct al Justiţiei, Lisa Monaco, şi fostul avocat guvernamental Neal Katyal.

Curtea de Apel ar putea decide închiderea dosarului deoarece reclamantul şi-a ispăşit pedeapsa cu închisoarea şi este liber. Aceasta le cere avocaţilor yemenitului şi administraţiei americane să dea explicaţii în scris pe această temă în termen de două luni.

Hamdan a fost primul deţinut de la Guantanamo condamnat pentru "sprijin material acordat terorismului" de un Tribunal militar de excepţie, în 2008. Procesul său a fost considerat emblematic pentru excesele "războiului împotriva terorismului", când a fost condamnat la numai cinci ani şi jumătate de închisoare, faţă de 30 de ani cât cerea administraţia SUA.

În cazul în care Curtea de Apel decide să statueze pe fond, decizia sa ar putea avea consecinţe asupra Tribunalelor militare de la Guantanamo, care trebuie să judece şi alţi deţinuţi pentru aceleaşi acuzaţii.

La audiere, avocatul său Joseph McMillan a declarat că "sprijinul material acordat terorismului nu este o crimă de război" în virtutea dreptului internaţional privind conflictele armate şi, prin urmare, nu poate fi judecat în Tribunale militare.

Din partea administraţiei SUA, avocatul Joseph Depue a afirmat însă că este vorba "clar despre o infracţiune ce poate fi judecată de un Tribunal militar", în virtutea "dreptului comun american privind războiul".

Ioana Bojan, ioana.bojan@mediafax.ro 

Citește și: