Alina Botezatu
355 vizualizări 15 apr 2019

În timpul unei discuţii cu ziariştii prezenţi la întâlnirile Fondului Monetar Internaţional (FMI) de la Washington, Mario Draghi a declarat, sâmbătă, că „este, cu siguranţă, îngrijorat de independenţa băncii centrale” din Statele Unite şi mai ales că este „în cea mai importantă jurisdicţie din lume”.

Intervenţia lui Draghi este notabilă, având în vedere că bancherii centrali sunt, de obicei, puţin dispuşi să comenteze politica sau evenimentele din alte economii decât ale lor, subliniază Bloomberg.

Ulterior acestei declaraţii. preşedintele BCE a fost văzut, la sediul FMI, având o discuţie cu preşedintele Fed, Jerome Powell, cel pe care Trump îl acuză frecvent că nu face suficient pentru a sprijini economia americană.

Cât de libere sunt băncile centrale de amestecul politicului a fost o temă cheie, în cadrul discuţiilor purtate în paralel cu cele oficiale de pe agenda conferinţei FMI. Aceste discuţii despre independenţa băncilor centrale au avut loc în timp ce Trump intenţionează să nominalizeze pentru Consiliul guvernatorilor Fed doi reprezentanţi care îi sunt loiali: Herman Cain, fost director al unui lanţ de pizzerii, şi Stephen Moore, un membru al fundaţia conservatoare Heritage Foundation.

Politicienii din Turcia până în India au fost, de asemenea, acuzaţi că încearcă să-îi influenţeze pe cei care decid politica monetară în speranţa că bancherii centrali vor acţiona pentru a impulsiona cererea. Riscul este ca investitorii să înceapă să se îndoiască de interesul bancherilor centrali pentru combaterea inflaţiei, ceea ce ar împinge în sus ratele dobânzilor pe piaţă şi, eventual, poate slăbi creşterea pe care guvernele doresc să o vadă.

„Dacă banca centrală nu este independentă, atunci oamenii ar putea crede că deciziile de politică monetară urmează, mai degrabă, sfatul din partea politicului decât o evaluare obiectivă a perspectivelor economice”, a spus Draghi. „Băncilor centrale ar trebui să le fie lăsată libertatea de a alege cel mai bun mod de a se conforma” mandatelor lor.

De asemenea, sâmbătă, când a fost întrebată, într-un briefing de presă, despre candidaţii Fed şi despre alte presiuni asupra băncilor centrale, directorul FMI, Christine Lagarde, a spus că unor astfel de instituţii „independenţa le-a servit foarte bine, pe parcursul timpului, şi sperăm că va continua să facă acest lucru”.

Guvernatorul Rezervei central din Africa de Sud, Lesetja Kganyago, şi preşedintele băncii centrale elveţiene, Thomas Jordan, au arătat că băncile centrale sunt deja trase la răspundere în virtutea obiectivelor stabilite de legislaturi.

„Cu cât este mai clar mandatul unei bănci centrale, cu atât este mai uşor să fie făcută responsabilă o bancă centrală”, a spus Kganyago. Jordan a spus că „independenţa unei băncii centrale este extrem de importantă” şi că este „convins că băncile centrale ar trebui să rămână la un mandat relativ restrâns. Ambele merg împreună”.

Guvernatorul Băncii centrale a Canadei, Stephen Poloz, a susţinut că se aşteaptă prea mult din partea băncilor centrale, după ce au învins cu succes criza financiară din 2008 şi recesiunea globală ulterioară. „Într-un fel, am ajuns la un punct în care oamenii cred că băncile centrale pot face aproape orice, ceea ce nu este de fapt adevărat”, a mai spus Poloz la Washington. „Este un business foarte imprecis”.

Citește și: