12 vizualizări 1 dec 2010

"Avem o federaţie monetară. Mai avem nevoie şi de o cvasifederaţie bugetară", a propus Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), ca soluţie pentru a salva moneda unică din criza prin care trece. Opinia a fost exprimată în faţa comisiei pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European (PE). "O vom putea obţine dacă există o puternică monitorizare şi supervizare" a guvernelor statelor membre, a adăugat Trichet.
Propunerea tranşantă a şefului BCE a fost completată de un avertisment către cei care speculează că accelerarea integrării în UE nu va putea progresa mai devreme de câteva decenii, că "au tendinţa să subestimeze hotărârea guvernelor şi a colegiului care compune Eurogrupul şi a celor 27 de state din Consiliu".
Încă de la lansarea Uniunii Monetare Europene (EMU), a fost exprimată părerea că ea nu va rezista în lipsa unei "uniuni fiscale". Primul deceniu de succes al euro i-a făcut pe liderii UE să desconsidere această opinie "sceptică", dar "criza euro" din 2010 a readus-o în actualitate.
În mai 2010, la apogeul a ceea ce s-a dovedit a fi doar "episodul grecesc" al crizei, preşedintele Consiliului UE, Herman Van Rompuy, declara: "În mod clar, ne confruntăm cu o tensiune în interiorul sistemului, cu dilema unei uniuni monetare, dar nu şi a unei uniuni economice şi politice depline".
În pofida scăderii euro sub 1,30 USD şi a speculaţiilor privind insolvenţa Spaniei, Portugaliei, ba poate chiar şi a Italiei, Jean-Claude Trichet crede că "stabilitatea financiară a Eurozonei, pe baza a ce ştiu eu, nu poate fi pusă la îndoială".
Marţi, criza euro a fost marcată de un record în privinţa aşa-numitelor "spreads" - diferenţele dintre dobânda cerută unor obligaţiuni emise de Germania (principala putere economică a Eurozonei) şi cele ale altor state euro. Dobânzile cerute Italiei, Spaniei şi Belgiei continuă să crească pe bursele mondiale.

Citește și: