Olimpia Nicolae
1170 vizualizări 6 oct 2016

În urma unei şedinţe comune a Camerelor inferioare şi superioare a Parlamentului, difuzată în direct prin televiziune, a fost aprobată o nouă lege împotriva crimelor de onoare.

O dată cu această lege a fost ridicată o ambiguitate legislativă ce permitea membrilor familiei să graţieze un ucigaş.

„Legile ar trebui să îndrume spre un comportament superior, nu să aprobe purtarea distructivă fără a suferi consecinţele acesteia", a declarat fostul senator Sughra Imam, care a iniţiat proiectul de lege.

Aproximativ 500 de femei sunt ucise în fiecare an în Pakistan de către rude din cauza provocării unor "daune asupra onoarei familiei", care pot presupune fuga, prietenia cu bărbaţii sau oricare altă încălcare a valorilor conservatoare ce guvernează modestia unei persoane de sex feminin. În majoritatea cazurilor, victima este o femeie, iar ucigaşul este o rudă care încearcă să evite pedeapsa cerând iertare pentru crima comisă din partea celorlalţi membri ai familiei.

În urmă cu trei luni, modelul pakistanez, Quandeel Baloch, o vedetă a social media cunoscută şi sub denumirea de „Kim Kardashian de Pakistan" a fost ucisă de fratele său, care a invocat o crimă de onoare, informează autorităţile locale, citate de BBC. Baloch, în vârstă de 26 de ani, a cauzat recent mari controverse după ce a postat pe reţelele de socializare fotografii controversate, inclusiv o poză cu un cleric musulman.

Poliţia transmite că aceasta a murit prin strangulare, astfel de cazuri de femei ucise pentru că şi-ar fi dezonorat familia fiind extrem de frecvente în Pakistan. Quandeel Baloch a devenit o celebritate prin atitudinea sa nonconformistă şi prin postările îndrăzneţe, uneori chiar vulgare, prin fotografiile, videoclipurile şi comentariile din social media.
 
Părinţii modelului au declarat pentru The Express Tribune că a fost ucisă prin strangulare vineri noaptea, în urma unei altercaţii cu fratele său, iar trupul său a fost găsit şi luat în custodie abia sâmbătă dimineaţă.
 
„Fraţii ei i-au cerut să renunţe la modelling", au declarat pentru Tribune surse apropiate familiei, care au spus şi că aceştia erau nemulţumiţi de pozele deocheate pe care le încărca pe reţelele de socializare şi că au ameninţat-o în legătură cu acest aspect.
 
Moartea lui Baloch a fost condamnată de foarte mulţi oameni, inclusiv de regizorul Sharmeen Obaid-Chinoy, al cărui documentar „A Girl in the River: The Price of Forgiveness" s-a concentrat chiar pe problematica asasinatelor în numele onoarei, câştigând, de altfel, şi un Oscar în acest an.
 
„Simt cu adevărat că nicio femeie nu este în siguranţă în această ţară, până când nu vom începe să lucrăm prin puterea exemplului, să-i trimitem la închisoare pe bărbaţii care le ucid, până când vom putea spune răspicat că nu vor mai fi astfel de crime şi că aceia care îndrăznesc să comită asemenea atrocităţi îşi vor petrece toată viaţa în spatele gratiilor", a spus femeia.
 
Quandeel Baloch se folosea de social media pentru a atinge succesul şi faima, iar reacţiile pe care le stârnea pe reţelele de socializare arată exact sentimentele pe care le provoca, de la admiraţie la dezgust. Unii au vorbit despre moartea sa ca despre „o veste bună" şi chiar l-au elogiat pe presupusul asasin. Alţii au spus că e greşit să fie căutate scuze pentru această crimă, chiar dacă greşea prin atitudinea ei.
 
Modelul era numită Kim Kardashian de Pakistan, asemănarea fiind dată de selfie-urile ei provocatoare, de goana după celebritate, de notorietatea pe care reuşişe s-o atingă într-un mod controversat. În Pakistan, însă, femeile, mai ales cele sărace, nu se bucură de drepturi de bază, de la cel de a merge la şcoală, până la posibilitatea de a-şi alege un soţ, iar violenţa la adresa lor este la ordinea zilei. Ţara se luptă cu tendinţele de sexualizare şi, mai ales, cu femeile „lipsite de sfială".
 
Într-un interviu recent, Baloch a lansat critici extrem de dure la adresa societăţii patriarhale din Pakistan şi s-a autointitulat „un exponent al puterii femeilor". Chiar dacă multe persoane tinere o priveau ca pe un simbol cultural şi rezonau cu vederile sale liberale, vedeta era supusă frecvent abuzurilor misogine pe Internet. Solicitarea sa de a beneficia de măsuri sporite de pază a fost ignorată de guvern, în ciuda motivelor invocate în urmă cu trei săptămâni în faţa ministrului de Interne şi a altor oficiali pakistanezi. În fiecare an, în Pakistan, sute de femei sunt ucise în astfel de acte de cruzime, aşa-numitele „crime de onoare.

 

Citește și: