Ioana Bojan
7440 vizualizări 11 ian 2016

"Trebuie să începem procesul înfiinţării unui stat independent în Catalonia", a afirmat Puigdemont, un separatist convins, în faţa Parlamentului catalan, care l-a confirmat în funcţie duminică seara, relatează site-ul TheLocal.es.

După luni de negocieri, formaţiunea pro-independenţă care a câştigat alegerile parlamentare regionale desfăşurate în septembrie în Catalonia a ajuns la sfârşitul acestei săptămâni la un acord privind noul lider al Guvernului local.

Punctul central al neînţelegerilor era Artur Mas, actualul preşedinte al Cataloniei, care nu voia să renunţe la funcţie, deşi era respins de partidul CUP de extremă-stânga pentru sprijinirea măsurilor de austeritate şi pentru scandalurile de corupţie legate de formaţiunea sa.

În ultima clipă, înainte de expirarea termenului-limită pentru formarea Guvernului, în vederea evitării alegerilor anticipate, Mas a acceptat să renunţe la funcţie sâmbătă, numindu-l succesor al său pe Carles Puigdemont, un jurnalist şi politician relativ necunoscut până acum.

Puigdemont, în vârstă de 53 de ani, a mai spus că pe lângă demararea procesului de secesiune, Catalonia trebuie să negocieze "cu statul spaniol, Uniunea Europeană şi comunitatea internaţională".

De profesie jurnalist, Carles Puigdemont a intrat în politică în 2006, când a devenit membru al Parlamentului din Catalonia din partea partidului lui Artur Mas, CDC. În 2011 a fost ales primar al oraşului Girona, funcţie pe care a deţinut-o până în prezent.

Carles Puigdemont vorbeşte catalană, spaniolă, engleză, franceză dar şi română, fiind căsătorit cu jurnalista Marcela Topor, originară din România, notează Equinox Magazine.

Citește și: