Andrei Luca POPESCU
1387 vizualizări 4 aug 2014

Preşedintele SUA, Barack Obama, afirmă că Rusia este o naţiune care „nu face nimic”, într-un interviu acordat The Economist, la bordul Air Force One. Obama mai spune că Occidentul trebuie să fie ferm cu China, în condiţiile în care Beijingul face eforturi să îşi extindă rolul în economia mondială.

Obama vorbeşte despre Vladimir Putin, spunând că este un lider care provoacă scandal pe termen scurt, pentru a câştiga capital politic, însă acest lucru face rău Rusiei pe termen lung.

„Cred că este important să privim în perspectivă. Rusia nu face nimic. Imigranţii nu se grăbesc către Moscova pentru oportunităţi. Speranţa de viaţă a bărbatului rus este în jur de 60 de ani. Populaţia este în scădere. De aceea trebuie să reacţionăm cu hotărâre faţă de provocările regionale pe care le creează Rusia. Trebuie să ne asigurăm că ei nu esacaladează până acolo încât să aducă armele nucleare înapoi în discuţia privind politica externă. Şi cât timp facem asta, cred că istoria este de partea noastră”, a declarat Barack Obama.

Întrebat dacă se simte dezamăgit de negocierile duse de Germania cu Rusia, Obama spune că nu: „Cred că preşedintele Putin reprezintă o forţă diruptivă în Rusia, care probabil că va fi dăunătoare Rusiei pe termen lung, însă pe termen scurt poate fi populară politic acasă şi foarte provocatoare în exterior”.

Despre China, Obama a declarat că tensiunile sunt „gestionabile”: „Un lucru pe care l-aş spune despre China este că trebuie să fii ferm cu ea, pentru că va forţa cât de tare poate, până când întâmpină rezistenţă. Ei nu sunt sentimentali şi nu sunt interesaţi de abstracţii. Aşa că simplele apeluri la normele internaţionale nu sunt suficiente”.

Obama mai spune despre China că tensiunile vor dispărea când China nu va mai fi pur şi simplu „producătorul low-cost al lumii”, iar companiile sale vor începe să producă lucruri de valoare, care au nevoie de protecţie a drepturilor de proprietate intelectuală.

Citește și: