16 vizualizări 1 sep 2010

"Anunţ că misiunea de luptă în Irak s-a terminat. Operaţiunea «Iraqi Freedom» a luat sfârşit şi irakienii sunt în prezent responsabili de securitatea ţării lor", a declarat, marţi seara, preşedintele SUA, Barack Obama. Într-un discurs din acelaşi Biroul Oval (redecorat însă), unde predecesorul său anunţa declanşarea ostilităţilor, în martie 2003, Obama nu a putut să se laude cu vreun alt rezultat concret în afara retragerii a "aproape 100.000 de militari".

Faţă de cei 170.000 de soldaţi din 2007, SUA mai au un contingent de 50.000 de oameni retraşi în cazărmi. Ei nu mai desfăşoară operaţiuni de luptă, au voie să deschidă focul doar pentru autoapărare şi să intervină doar la cererea expresă a autorităţilor de la Bagdad. Doar că în capitala irakiană domneşte vidul politic - nu există un nou Executiv, la şase luni după alegerile parlamentare.
În discursul său, Obama a remarcat şi că SUA au plătit "un preţ enorm" în Irak, unde peste 4.400 de militari americani au murit. Presupusele arme de distrugere în masă ale lui Saddam Hussein nu au fost găsite, dar fostul dictator a fost condamnat la moarte şi executat.

Obama, care s-a opus declanşării intervenţiei americane, a vrut şi să "facă pace", în mod simbolic, cu George W. Bush, despre care a declarat că "nu i se poate pune la îndoială patriotismul, grija pentru militarii SUA şi angajamentul pentru securitatea ţării". Astfel, preşedintele a mai spus că este timpul "să se întoarcă pagina" şi ca americanii să se concentreze asupra problemelor interne. "Sarcina noastră urgentă este în prezent restabilirea economiei şi reangajarea milioanelor de americani care şi-au pierdut locul de muncă", a spus el. Obama a recunoscut şi că operaţiunile din Irak au dus la cheltuirea unor vaste resurse în străinătate, într-o perioadă de reduceri bugetare".

Citește și: