Maria Bîrnaure
879 vizualizări 9 nov 2016

Actualul preşedinte al SUA şi-a început discursul susţinut în faţa Casei Albe amintind despre declaraţia pe care a făcut-o imediat după ce rezultatele alegerilor au devenit incontestabile. 

„Soarele a răsărit, ştiu că toată lumea a avut o noapte lungă. Nu este niciun secret că între mine şi preşedintele ales există nişte diferenţe mari, dar în mod similar am avut şi în urmă cu opt ani cu preşedintele George W. Bush şi totuşi am asigurat o tranziţie de succes", a declarat Barack Obama în primul discurs rostit după victoria candidatului republican în scrutinul prezidenţial.

Acesta a explicat că atât el, cât şi Donald Trump trebuie să se asigure că SUA vor avea parte de o tranziţie lentă şi încununată cu succes şi că, deşi au fost într-un fel contracandidaţi, fac parte din aceeaşi echipă. "De fapt, trebuie să ne amintim că suntem toţi în aceeaşi echipă; nu suntem mai întâi democraţi ori republicani, ci americani, patrioţi, facem ce este cel mai bine pentru ţară. De aceste lucruri este nevoie în Statele Unite - de coeziune, incluziune, respect pentru instituţii şi pentru valorile statului de drept, de respect pentru toţi", a adăugat Obama.

Actualul preşedinte a felicitat-o pe Hillary Clinton atât pentru campanie, cât şi pentru contribuţia adusă SUA în toţi anii în care a fost secretar de Stat. „Am discutat şi cu Hillary Clinton - a fost o primă doamnă de succes, un senator de succes, un secretar de Stat de succes. Sunt mândru de activitatea ei, nominalizarea ei în cursa prezidenţială a transmis un mesaj pentru întreaga naţiune. Şi sunt sigur că Hillary Clinton va continua activităţile benefice pentru toată lumea", a subliniat preşedintele în exerciţiu.

Barack Obama a ţinut să le mulţumească celor din echipa lui pentru munca remarcabilă pe care au depus-o şi care lasă preşedintelui ales o ţară mai puternică decât cea din urmă cu opt ani. 

Obama le-a transmis un mesaj şi tinerilor care au avut parte de prima lor experienţă politică de acest fel, spunându-le că indiferent că sunt dezamăgiţi de rezultat, trebuie să ţină capul sus şi să fie optimişti, luptând întotdeauna pentru ceea ce este corect. „Uneori pierzi într-o discuţie aprinsă, alteori pierzi alegerile...”, a spus preşedintele. 

„Vom merge inainte ştiind că avem resursele necesare. Voi face tot ce îmi stă în putinţă ca să mă asigur că noul preşedinte va reuşi să ducă progresul mai departe, pentru că, în definitiv, facem parte din aceeaşi echipă. Fie că am pierdut sau am câştigat, trebuie să ne amintim că de fapt suntem în aceeaşi echipă, o echipă pentru Statele Unite”, a conchis Barack Obama. 

", a concluzionat Barack Obama.

Citește și: