Andrei Luca POPESCU
24329 vizualizări 18 iul 2014

Barack Obama a făcut astăzi declaraţii despre situaţia din Ucraina. Preşedintele Statelor Unite a avut aseară o dicuţie telefonică cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, însă detaliile discuţiei nu au fost făcute publice.

Obama a anunţat că cel puţin un cetăţean american a murit în avionul doborât în estul Ucrainei: "Bărbaţi, femei, copii, bebeluşi care nu au nimic de-a face cu criza din Ucraina, moartea lor este un dezastru de proporţii de nedescris".

Obama a afirmat că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer trasă din zona controlată de separatiştii proruşi, care în ultimele zile şi-au asumat responsabilitatea pentru doborârea altor două aeronave ucrainene.

"Un grup de separatişti nu poate să doboare un avion de linie sau un avion de luptă decât cu echipament sofisticat, iar acesta vine din Rusia. Separatiştii sunt bine înarmaţi, bine antrenaţi şi asta nu este un accident. Este pentru că sunt sprijiniţi. Rusia are abilitatea să redirecţioneze aceşti separatişti. Dacă domnul Putin ia decizia să nu mai permită armament greu peste graniţă, atunci vom vedea schimbări. El are cel mai mare control asupra situaţiei şi până acum nu şi l-a exercitat", a spus Obama, care a adăugat că Rusia şi Putin trebuie să ia o decizie strategică.

Obama a mai spus că există multă dezinformare şi că lumea trebuie să discearnă între fapte şi speculaţii. Până acum se ştie doar că avionul a fost doborât de o rachetă trasă din teritoriul separatiştilor, fără a se cunoaşte intenţiile şi circumstanţele celor care au tras.

Preşedintele american a mai afirmat că SUA nu se vor implica militar în acest conflict, preferând calea diplomatică şi sprijinul acordat acţiunilor NATO.

Discursul începe în jurul minutului 22.

PRINCIPALELE DECLARAŢII ALE LUI BARACK OBAMA:

Ştim că cel puţin un cetăţean american a murit - Quinn Lucas Shanzmen. "Bărbaţi, femei, copii, bebeluşi care nu au nimic de-a face cu criza din Ucraina, moartea lor este un dezastru de proporţii de nedescris.

Ieri am vorbit cu liderii Ucrainei, Malaeziei şi Olandei. Astăzi vorbesc cu premierul Abbott din Australia. Suntem alături de voi umăr la umăr.

Avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer care a fost lansată dintr-o zonă care este controlată de separatişti susţinuţi de Rusia, din interiorul Ucrainei. Mai ştim că nu este prima oară când un avion a fost doborât în estul Ucrainei, a mai fost cazul unui avion de transport şi a unui elicopter ucrainene. (Separatiştii) şi-au asumat responsabilitatea pentru doborârea unui avion de luptă ucrainean.

Un grup de separatişti nu poate să doboare un avion de linie sau un avion de luptă decât cu echipament sofisticat, iar acesta vine din Rusia.

Separatiştii sunt bine înarmaţi, bine antrenaţi şi asta nu este un accident. Este pentru că sunt sprijiniţi. Rusia are abilitatea să redirecţioneze aceşti separatişti. Dacă domnul Putin ia decizia să nu mai permită armament greu peste graniţă, atunci vom vedea schimbări. El are cel mai mare control asupra situaţiei şi până acum nu şi l-a exercitat.

În zilele următoare, vom menţine contactul cu liderii din întreaga lume, vom investiga exact ceea ce s-a întâmplat şi vom face publice faptele. Va exista dezinformare. Este important ca oamenii să discearnă între ce este bazat pe fapte şi ce este speculaţie. Ne vom asigura că adevărul va ieşi la suprafaţă.

Este important să recunoaştem că această tragedie subliniază că este timpul pentru pace şi securitate în Ucraina.

Cu siguranţă această tragedie va fi o alarmă de trezire pentru Europa şi pentru întreaga lume. Preşedintele Putin are cel mai puternic control asupra violenţelor care au loc în Ucraina.

Obama nu vede o implicare a SUA în acest conflict din Ucraina, mai mult decât asigurările date NATO.

Am vorbit ieri cu domnul Putin şi mi-a spus că nu este mulţumit de sancţiuni. E vremea ca toţi să facem un pas înapoi şi să ne uităm bine la ce s-a întâmplat. Rusia, separatiştii şi Ucraina au capacitatea să pună capăt luptei.

Cred că este prea devreme să spunem care au fost intenţiile celor care au lansat racheta. Ancheta este în desfăşurare şi vom avea informaţii în următoarele 72 de ore. Putem spune cu încredere că racheta a fost trasă şi asta a doborât avionul. E important să nu o luăm înaintea faptelor. Cum s-a petrecut, acestea sunt lucruri care ţin de informaţii pe care le vom strânge.

Calea preferată de noi este cea diplomatică, iar asta înseamnă că ruşii trebuie să facă o decizie strategică. A existat în ultimele luni un limbaj îmbunătăţit de la Kremlin şi de la preşedintele Putin, dar nu am văzut acţiuni diferite.


Şeful Administraţiei de la Washington a calificat drept „o tragedie teribilă” ceea ce s-a întâmplat cu aeronava Malaysia Airlines. "Statele Unite vor oferi orice fel de asistenţă în acest caz. Gândurile şi rugăciunile noastre sunt la familiile pasagerilor", a precizat Obama.

 

 

 

Citește și: