Mihai SCHIAU
6194 vizualizări 2 oct 2011

15 octombrie 2011 poate rămâne în istorie drept ziua în care planeta s-a revoltat. Asta dacă oamenii de pretutindeni sunt de acord cu mesajul unui videoclip viral numit "Global mass protests" (Proteste globale în masă), ce cheamă lumea la "Revoluţia mondială".

La începutul filmuleţului apare un mesaj lung, scris negru pe alb: "Suntem conştienţi de corupţie; minciuni; războaie; sisteme sociale incorecte care încurajează comportamentul egoist şi antisocial; violarea drepturilor omului; distrgerea planetei şi a locuitorilor ei; corporaţiile globale care acţionează injust şi inuman, doar pentru profit şi putere. NE-AM SĂTURAT DE TOATE ASTEA! ".

Apoi, pe muzica electronică a germanului Funf D încep să se perinde pe ecran fotografii cu protestele din întreaga lume, din Egipt, China, SUA, Marea Britanie sau Franţa.

Videoclipul continuă cu un nou mesaj: "Pe 15 octombrie 2011, putem face o SCHIMBARE ADEVĂRATĂ, dacă oamenii raţionali de pe această planetă sunt capabili să uite diferenţele minore dintre ei şi să se UNEASCĂ".

Urmează apoi o serie de afişe care anunţă protestul de pe 15 octombrie 2011, numit Revoluţia globală sau Revoluţia mondială, cu texte precum: "Să creăm o nouă lume"; "Să ne unim pentru schimbarea globală"; "Opriţi maşinăria şi creaţi o lume nouă"; "Democraţia începe pe 15 octombrie".

Când muzica devine din ce în ce mai alertă pe ecran apare un nou textte+ai molipsit de : "Poate fi un eveniment care să schimbe multe, depinde de voi. CASA NOASTRĂ, VIEŢILE NOASTRE, VIITORUL NOSTRU".

"Viitorul e acum, e timpul să îmbunătăţim planeta"

În continuare, autorii videoclipului realizează un colaj cu imagini de la multe dintre protestele din ultima vreme: SUA (septembrie 2011, împotriva climatului economic şi politic actual); ITALIA (noiembrie-decembrie 2010, împotriva tăierilor plănuite de guvern); GRECIA (iunie 2011, împotriva măsurilor de austeritate); ANGLIA (august 2011, după uciderea unui om nevinovat de către poliţişti); PORTUGALIA (martie 2011, împotriva summitului NATO); SPANIA (mai 2011, împotriva politicilor economice); ISLANDA (iunie 2011, împotriva Guvernului).

Mesajul autorilor clipului, după prezentarea acestor imagini, este: "NU SUNTEŢI SINGURI". Apoi, apare o hartă a tuturor protestelor din ultima vreme, de pe Glob: majoritatea sunt în Europa de Vest, dar multe apar şi în America de Nord sau de Sud, Asia sau nordul Africii.

"Viitorul este ACUM. E timpul să îmbunătăţim planeta", mai spun creatorii filmuleţului.

Timp de câteva secunde, ecranul rămâne negru. Apoi, apare afişul manifestaţiei, cu sloganul: "Cerem o democraţie adevărată". Ultimul minut din film, ecranul rămâne tot negru, auzindu-se doar muzica din fundal.

Interesant este că, de-a lungul celor şapte minute ale filmuleţului, nu se precizează exact cum se va desfăşura evenimentul. Astfel, rămâne doar de presupus că fiecare comunitate (oraş, ţară) va acţiona, pe 15 octombrie, cum va crede de cuvinţă. Se aşteaptă, însă, proteste simultane în numeroase locuri de pe glob.

Protestul "celor 99%" împotriva "celor 1%"

Ideea de "protest global" a prins contur vineri, când 2.000 de americani au ocupat Wall Street din New York, protestând împotriva corporaţiilor financiare.

Deşi unele dintre cererile new-yorkezilor, cum ar fi anularea datoriilor bancare, pot fi considerate aberante, majoritatea americanilor par să fie de acord cu protestul, iar acesta s-ar putea extinde. Cel puţin asta este părerea regizorului Michael Moore, care a participat şi el la manifestaţia Occupy Wall Street de vineri.

Michael Moore

Şi, într-adevăr, mişcarea tinde să ia amploare: autorii filmuleţului de mai sus sunt cei de la Occupy Together, o organizaţie care îi reprezintă pe "cei 99% din populaţia de rând care iau acţiune împotriva celor 1% lacomi şi corupţi". Organizaţia se declară, pe site-ul ei, "inspirată" de manifestarea Occupy Wall Street, pe care promită să o ducă mai departe.

Până acum, pe site-ul Occupy Together sunt anunţate proteste pe 15 octombrie în 44 de state ale SUA, dar şi în alte ţări, cum ar fi: Japonia, Australia, Canada, Franţa, Republica Irlanda, Olanda, Danemarca, Germania, Finlanda, Slovenia, Marea Britanie, Cehia şi Suedia.

"Pământul NU are suficiente resurse pentru lăcomia fiecăruia"

Nu se ştie exact cine e în spatele mişcării Occupy Wall Street, deşi există speculaţii că acesta ar putea fi organizat de televiziunea rusă de ştiri RT. Aceasta a început să transmită protestele încă de acum două săptămâni, când acestea erau în faşă şi complet ignorate de presa occidentală. Vâlva la nivel global a început vineri, când protestele s-au intensificat, iar poliţiştii au intervenit în forţă, arestându-i pe demonstranţii de pe Wall Street şi Podul Brooklyn.

Iată o serie de fotografii, publicate de The Atlantic, de la protestele de vineri:

"Nu îmi permit un angajat care să facă lobby pentru mine. Fac parte din cei 99%"

Poliţiştii păzesc de protestatari celebra statuie "Charging Bull", care reprezintă prosperitatea economică americană.

"Castraţi taurul", cu referire la statuia de mai sus

Un bărbat îşi toarnă lapte pe faţă, după ce ochii i-au fost afectaţi de sprayul cu piper împrăştiat de autorităţi

De altfel, se pare că autorităţile au abuzat de această practică. În videoclipul de mai jos, se poate observa cum un poliţist goleşte un întreg tub de spray cu piper în ochii câtorva femei care nici măcar nu participau la proteste.

"Cei 1%, voi de ce nu plătiţi taxe?"

"Wall Street e strada noastră"

"Nimeni nu e mai înrobit decât cei care cred că sunt liberi" (Goethe)

Un protestatar de pe Wall Street doarme pe o saltea, învelit cu o pungă de plastic

"Caut job pe Wall Street. Calificări: am distrus milioane de vieţi; am crescut datoria naţională; am primit ajutoare guvernamentale; am încălcat legile. Salariul dorit: 50-100 de milioane de dolari"

Patru poliţişti se ocupă de un singur protestatar

"Pământul are suficiente resurse pentru a satisface nevoile fiecărui om, dar nu şi LĂCOMIA tuturor"

Proteste în Los Angeles, Chicago, Denver şi Seattle

"Inspiraţi" de protestele din New York, americanii din alte oraşe au ieşit şi ei în stradă, scrie Telegraph.

În Los Angeles, protestatarii au venit în autobuze cu simbolul păcii şi au dansat în faţa primăriei. Un protest mai mic s-a desfăşurat şi în Chicago, unde demonstranţii au afişate pancarte cu mesajul "Locuri de muncă, nu tăieri" (Jobs, not cuts).

De asemenea, oamenii au luat cu asalt şi oraşul Denver: s-au strâns în centrul oraşului, de unde au mărşăluit pe străzi, cântând "Ocupăm străzile" (Occupy the streets).

Nici oraşul Seattle nu a scăpat, dar aici s-au prezentat doar 100 de oameni, care au scandat calm, sub supravegherea poliţiei.

Citește și: