Alina Matis
1274 vizualizări 6 mar 2012

Zece milioane de dolari au fost cheltuite pe reclame în presă numai cu ocazia "Super Tuesday", ziua de 6 martie, în care au loc alegeri primare republicane în zece state americane, informează Wall Street Journal. De altfel, se aşteaptă ca această campanie electorală pentru scrutinul prezidenţial din 6 noimebrie, să fie cea mai scumpă din istorie, potrivit unei analize Bloomberg.

Sumele finale vor ajunge la câteva sute de milioane de dolari per campanie, în cazul celor doi candidaţi care se vor înfrunta la alegerile din noiembrie - Obama şi republicanul care va câştiga până atunci alegerile primare. "Grosul" acestor bani provine de la Super PAC-uri sau Super Political Action Committees, organizaţii concepute pentru a putea strânge donaţii nelimitate pentru candidaţi.

Câţi bani au primit politicienii în această campanie // Sursa: OpenSecrets.org

Super PAC-urile au apărut în timpul campaniei pentru alegerile legislative din 2010, ca o alternativă la PAC-uri, comitete similare, care au însă un mare neajuns: există plafon pentru donaţii. Limitele banilor pe care îi poate primi un PAC sunt publicate pe site-ul Comisiei Electorale Federale din SUA: în 2011-2012, spre exemplu, niciun cetăţean nu poate dona mai mult de 2.500 de dolari pentru un candidat sau 30.800 de dolari pentru un partid. Limitele care sunt impuse PAC-urile au scopul de a reduce nivelul cheltuielilor dintr-o campanie electorală în Statele Unite.

Super PAC-urile, în schimb, au efectul opus şi au reuşit să ducă aceste costuri la un nou record. Până pe 31 ianuarie 2012, candidaţii cheltuiseră deja 228 de milioane de dolari, bani declaraţi. Prin comparaţie, campania electorală din 2008 a costat în total un miliard de dolari, cea din 2004 - 717,9 milioane, iar cea din 2000 - 343,1 milioane de dolari.

Până în data de 6 martie, au fost înregistrate 354 de Super PAC-uri, care au declarat că au primit donaţii totale de peste 130 de milioane de dolari, potrivit datelor organizaţiei Open Secrets, un ONG care se ocupă de monitorizarea finanţării politice. Din această sumă, au fost cheltuite, mai ales pe reclamă negativă, aproximativ 98 de milioane de dolari.

Principalele Super Political Action Committees, Sursa: OpenSecrets.org

Principala condiţie a Super PAC-urilor este că ele trebuie să funcţioneze independent de candidatul sau candidaţii pe care îi susţin. Mai exact, liderii unui Super PAC nu au voie să se consulte cu politicianul susţinut în ceea ce priveşte modul în care se vor cheltui donaţiile. Există mari dubii legate de independenţa acestor organizaţii, mai ales pentru că ele sunt conduse de foşti angajaţi de-ai politicienilor.

"Priorities USA Actions", de exemplu, singurul Super PAC care îl sprijină oficial pe Obama, este fondat de Bill Burton, fostul secretar de presă al preşedintelui american, şi are deja în conturi 4.4 milioane de dolari. Totuşi, în cazul lui Obama, cele mai importante finanţări par să provină din afara Super PAC-urilor, potrivit datelor publicate pe site-ul Comisiei Electorale Federale, unde sunt declarate donaţii totale de 136,9 milioane de dolari.

Prima pagină a site-ului "Priorities USA Actions", Super PAC-ul care îl susţine pe Obama

De partea republicanilor, cel mai "înstărit" Super PAC îl susţine pe favoritul cursei, omul de afaceri Mitt Romney. "Restore Our Future", organizaţie fondată şi condusă de foşti angajaţi de-ai lui Romney, a strâns 36 de milioane de dolari până acum. Cel mai generos donator este miliardarul John Paulson, soţul lui Jenny Paulson, cunoscută în presa românească drept "cea mai bogată româncă". Jenny, pe numele ei de fată Zaharia, a emigrat din România în anii '90 şi a fost secretara lui John Paulson. Cei doi s-au căsătorit în 2000 şi împart o avere estimată la peste 14 miliarde de dolari.

Prima pagină a site-ului "Restore Our Future", Super PAC-ul care îl sprijină pe republicanul Mitt Romney

Din datele publice despre finanţatorii acestor "maşini de bani" din spatele candidaţilor la alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie, reiese că Obama primeşte finanţări mai ales din partea Super PAC-urilor care reprezintă diverse sindicate şi asociaţii, în timp ce băncile şi marile companii îi sprijină pe republicani, politicienii care au susţinut mereu interesele corporaţiilor.

Principalii finanţatori ai celor două partide americane // Sursa: OpenSecrets.org

Finanţările republicanilor în fiecare stat // Sursa: Comisia Electorală Federală

Finanţările campaniei lui Mitt Romney, în fiecare stat // Sursa: Comisia Electorală Federală

Finanţările preşedintelui Barack Obama, în fiecare stat // Sursa: Comisia Electorală Federală

 

Citește și: