Sorina Ionaşc
2280 vizualizări 30 iul 2015

Republica Moldova are, începând de azi, un nou premier. Propus de Partidul Liberal-Democrat, vicepreşedintele şi deputatul Valeriu Streleţ a trecut de votul de încredere din Parlament, cu 52 de voturi "pentru" şi 41 de voturi "împotrivă".

Streleţ nu a fost prima variantă de premier a PLDM. În prima etapă, Vlad Filat, preşedintele partidului, s-a autopropus, însă a fost respins de partenerii de coaliţie. În a doua etapă, nominalizarea oficială a mers către Maia Sandu, ministru al Educaţiei la momentul respectiv. Într-un final, Alianţa pentru Integrare Europeană 3 (AIE 3), a schimbat-o pe Maia Sandu, propunându-l pe Valeriu Streleţ. Acesta a fost, la scurt timp, nominalizat oficial şi de către preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti.

În timpul discursului său în faţa Parlamentului, Streleţ a folosit multe citate atât din Biblie, cât şi din Împăratul Solomon, potrivit Publika TV.

"Cum a spus împăratul şi profetul Solomon: "Planurile nu izbutesc când lipseşte o adunare care să chibzuiască, dar izbutesc când sunt mai mulţi sfetnici. [...]Căci prin măsuri chibzuite câştigi bătălia şi prin marele număr al sfetnicilor ai biruinţă[...] Căci prin măsuri chibzuite câştigi bătălia şi prin marele număr al sfetnicilor ai biruinţă [...] Dimineaţa seamănă sămânţa şi până seara nu lăsa mâna ta să se odihnească, deoarece nu ştii ce va izbuti, aceasta sau aceea, sau dacă amândouă sunt deopotrivă de bune[...] Morala acestor texte este să muncim, să activăm, să dăm dovadă de iniţiativă în ciudă oricăror provocări, nu trebuie să ne uităm prea mult la vânturile şi norii geopolitici, ci trebuie să facem ceea ce avem de făcut: să asigurăm sinergia cooperării dintre Parlament şi Guvern", sunt citatele rostite de noul premier al Moldovei, potrivit sursei citate.

Valeriu Streleţ are 45 de ani, cu o carieră politică începută în 1994. Dacă până în 2001 a condus Liga Naţională a Tineretului din Moldova, din 2002 devine, mai întâi subsecretar general al Partidului Social Liberal, iar ulterior vicepreşedinte. Din 2007, Streleţ a devenit vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat.

În Parlament a ajuns în 2009, din partea PLDM, iar din 2011 este liderului fracţiunii parlamentare. Valeriu Streleţ este absolvent al unei facultăţi de Istorie, dar şi de Economie Generală şi Drept.

Astfel, după votul Parlamentului de joi, Valeriu Streleţ va conduce un guvern format din şase ministere coordonate de PLDM, şase de PDM şi patru de PLM.

Lista noilor miniştri

Ministerul de Externe - Natalia Gherman

Ministrul de Finanţe - Anatol Arapu

Ministerul Agriculturii - Ion Sula

Ministerul de Interne - Oleg Balan

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei - Mircea Buga

Ministerul Tineretului şi Sportului - Loretta Handrabura

Ministerul Economiei - Stephane Bride

Ministerul Culturii - Monica Babuc

Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor - Pavel Filip

Ministerul Dezvoltării Regionale - Vasile Bâtca

Ministerul Sănătăţii - Ruxanda Glavan

Ministerul Justiţiei - Vladimir Cebotari

Ministerul Educaţiei - Corina Fusu

Ministerul Apărării - Anatol Şalaru

Ministerul Mediului - Valeriu Munteanu

Ministerul Transporturilor - Iurie Chirinciuc

Citește și: