Gandul.info
Andrei Ionascu
358 vizualizări 6 mar 2018

O comisie de anchetă a Naţiunilor Unite a întocmit un raport aferent ultimelor şase luni din 2017. În această perioadă, "victimele conflictului sirian au suferit enorm, întrucât violenţele s-au intensificat şi au atins noi culmi la nivel naţional".

Ancheta ONU s-a bazat pe 500 de interviuri confidenţiale efectuate cu victime şi martori din Siria, prin intermediul unor convorbiri telefonice sau a platformelor sociale. Guvernul sirian nu a permis accesul echipei ONU în ţară.

Potrivit raportului ONU, "forţele guvernului sirian au continuat să folosească arme chimice împotriva grupurilor armate din Ghuta de Est". Au fost menţionate trei atacuri cu clor în luna iulie şi unul în luna noiembrie 2017.

Anchetatorii Naţiunilor Unite au documentat mai multe "crime de război" comise de către militanţi ai organizaţiei teroriste Stat Islamic şi alte grupări insurgente, inclusiv prin "folosirea civililor ca scuturi umane".

Conform sursei citate, un atac aerian comis de o aeronavă rusă în luna noiembrie a anului trecut a provocat moartea a cel puţin 84 de civili aflaţi într-o piaţă din provincia Atareb, localizată la vest de Alep, într-o zonă declarată sigură de Rusia, Iran şi Turcia.

"Acest incident ar putea fi catalogat drept crimă de război, prin lansarea unor atacuri necalculate care au condus la moartea şi rănirea civililor", se arată în raportul ONU, fiind pentru prima dată când Rusia este implicată în mod explicit în posibile crime de război.

Ancheta ONU documentează şi trei atacuri aeriene desfăşurate de către coaliţia condusă de SUA în Siria împotriva Stat Islamic în martie 2017, în urma cărora 150 de civili aflaţi într-o şcoală au fost ucişi. Pentagonul a anunţat la acea vreme că zeci de militanţi au fost ucişi în urma atacurilor, dar niciun civil.

"Informaţiile adunate de comisie nu susţin afirmaţia potrivit căreia 30 de luptători Stat Islamic se aflau la şcoală în momentul atacului, iar şcoala nu era folosită de Stat Islamic în alt mod. Coaliţia internaţională ar fi trebuit să cunoască natura ţintei şi nu a luat toate măsurile de precauţie posibile pentru a evita sau reduce la minimum pierderile de vieţi omeneşti sau rănirea civililor, încălcând astfel dreptul umanitar internaţional", se arată în raportul comisiei ONU.

Citește și: