Roxana Maciuca
533 vizualizări 14 sep 2015

Solicitarea lui Zeid Ra'ad Al-Hussein a venit în cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, luni, în contextul în care în Republica Moldova zeci de mii de oameni au protestat duminică în centrul Chişinăului, scandând demisia preşedintelui Nicolae Timofti, a membrilor Guvernului şi pedepsirea celor vinovaţi de furturile din sistemul bancar.

Cei 20.000 de protestatarii au cerut probele Guvernului din R.Moldova care să justifice dispariţia a unei sume aproximative de un miliard de dolari din trei trei bănci moldovene.

Pentru a diminua conflictul, prim-ministrul moldovean, Valeriu Streleţ a declarat, vineri, că priorităţile Guvernului constau în reformarea sistemului justiţiar şi în combaterea corupţiei.

În cadrul mitingului de duminica trecută a fost adoptat un document intitulat "Rezoluţia mitingului de protest din 13 septembrie". Planul prevede declanşarea grevei generale şi formarea unui Guvern popular. "Rezoluţia" a fost votată de miile de protestatari prezenţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău.

Pe 6 septembrie, aproximativ 30.000 de oameni au participat la un miting similar. Manifestanţii au cerut demisia preşedintelui Nicolae Timofti şi organizarea de alegeri parlamentare anticipate. Sute de protestatari au rămas în corturi în zilele ce au urmat.

Suma aproximativă de un miliard de dolari a dispărut din trei bănci deţinute de stat, înainte de alegerile parlamentare din Republica Moldova organizate în noiembrie 2014. Băncile sunt administrate de Banca Naţională a R.Moldova, astfel că această pierdere a fost acoperită din rezervele statului.

Citește și: