Sorin Bogdan
12497 vizualizări 8 iul 2018

17:05 Echipa de scufundători din Marina militară thailandeză urează tuturor noaptea bună şi vise frumoase, semn că prima parte a operaţiunii de salvare a fost un succes.

17:00 Şeful operaţiunii de salvare a anunţat într-o conferinţă de presă că numărul exact al copiilor salvaţi până în acel moment este de 4. Ceilalţi 9 sunt încă în interiorul peşterii, iar operaţiunea a fost suspendată pentru 10 ore, din cauză că salvatorii au epuizat rezervele de oxigen. Toţi cei patru copii se află în spitalul din Chiang Rai. La operaţiunea de astăzi au participat 90 de scufundători: 40 thailandezi şi 50 străini.

16:30 Este anunţată o conferinţă de presă a guvernatorului provinciei Chiang Rai Narongsak Osottanakorn, care conduce operaţiunea de salvare pentru ora 17:00 (ora României, 21:00, ora locală). El va oferi ultimele detalii oficiale.

Cine trebuie să fie evacuat primul? Salvatorii aveau de ales între cel mai în putere, ca să poată evalua cel mai bun timp pentru evacuarea unui copil sau cel mai slăbit, ca să nu rişte nimic. Jurnalistul Florian Bitluski, care lucrează în Bangkok, scrie că până la urmă, medicul australian a decis să-l scoată primul pe cel mai slăbit dintrre copii. Acesta a primit primul ajutor de la echipele medicale aflate la intrarea peşterii, apoi a fost dus urgent la spital. La ora 15:50 doi copii fuseseră deja scoşi din peşteră şi alţi doi ajunseseră în ultima zonă, de unde pot ieşi pe jos.

Salvarea celor 13 tineri din peştera inundată este urmărită pe tot globul. Mesajele de încurajare pe Facebook sau twitter, cu haştagul #ThaiCaveRescue curg pe timeline. ”Cât curaj şi câtă forţă psihică la aceşti puşti,” scrie Patricia din Franţa, într-un mesaj pe twitter. ”Incredibil! Şi părinţii lor... în toate aceste zile... Şi mult respect pentru salvatorii care au făcut totul să-i scoată de acolo!”

15:30 Generalul Kongcheep Tantrawanit anunţă că alţi patru copii au ajuns in ultima cameră a peşterii, de unde vor ieşi pe jos la suprafaţă.  

15:20 Alte patru ambulanţe au fost chemate la gura peşterii.

15:14 Jurnaliştii au fotografiat un elicopter care i-a preluat pe cei doi băieţi, pentru a-i duce la spitalul din 

Video cu trecerea celei de-a doua ambulanţe care a plecat de la intrarea în peşteră.

15:00 Două ambulanţe cu sirenele pornite au trecut în viteză pe lângă grupul de jurnaliştii şi îi duc la spitalul din Chiang Rai pe primii doi copii salvaţi.

14:15 Un al treilea copil a ajuns în siguranţă la echipele de medici de la intrarea în peşteră.

14:10 Primii DOI COPII au fost SCOŞI DIN PEŞTERĂ şi vor fi trimişi la spital, anunţă autorităţile thaliandeze.

Avid de publicitate ca întotdeauna, miliardarul Elon Musk a preluat din zbor drama copiilor din Thailanda şi ar fi trimis în zonă o echipă de experţi. Soluţiile propuse de Musk sunt spectaculoase, dar total lipsite de realism şi imposibil de pus în practică în acest caz. El propune construirea unui mic submarin cu ajutorul căruia copiii să traverseze zonele inundate ale peşterii sau introducerea unui tub din polietilenă, prin care să alunece afară cei 13 tineri.

Un rol esenţial în operaţiunea de salvare îl are medicul australian Richard Harris, un anestezist din Adelaide, considerat unul dintre cei mai buni specialişti din lume în situaţii de acest gen. El este cel care a verificat starea de sănătate a copiilor şi a confirmat că operaţiunea poate începe. ”De peste 30 de ani face scufundări şi explorează peşteri din Asia şi Australia,” spune despre el David Strike, un alt expert în scufundări. ”Este expert în medicina de urgenţă şi m-a uimit adesea prin calmul şi precizia deciziilor pe care le-a luat în situaţii critice.”

Potrivit corespondenţilor BBC, în nordul Thailandei a început să plouă. În aproximativ 6 ore, salvatorii ar trebui să reuşească să aducă la suprafaţă primul dintre cei 12 copii blocaţi în peşteră. Fiecare copil va fi condus spre ieşire de câte doi scafandri profesionişti. Pe traseu, în câteva puncte de control, îi aşteaptă medicii care vor verifica dacă pot continua drumul spre ieşire.

Iată cum sunt aduse în interiorul peşterii mâncarea şi apa pentru copii şi salvatori.

12:30 Au trecut 6 ore de când echipa de salvatori a intrat în peştera Tham Luang şi se presupune că au ajuns la cei 13 tineri. Ar trebui să înceapă evacuarea primului copil.

Salvatorii au la dispoziţie doar trei, maximum patru zile pentru a-i scoate pe copii din peşteră. În a doua parte a săptămânii viitoare, sunt prognozate puternice ploi musonice care vor ridica nivelul apei freatice şi ar putea inunda secţiunea de peşteră în care s-au refugiat copiii. ”Astăzi şi în următoarele 3-4 zile, condiţiile sunt perfecte pentru intervenţie,” a precizat Narongsak Osottanakorn, guvernatorul provinciei Chiang Rai. ”Nivelul apei e scăzut, iar vremea şi starea de sănătate a copiilor sunt încă bune. trebuie să profităm de această conjunctură favorabilă.

Poate părea paradoxal pentru o ţară înconjurată de mări şi ocean, dar nici unul dintre cei 12 copii nu ştie să înoate. Culmea! Părinţii din ţările Asiei de Sud-est consideră că e mai bine aşa, pentru că - dacă ar şti să înoate - copiii lor s-ar aventura mai des în valuri şi... s-ar îneca. Doar 20% din locuitorii ţărilor asiatice mai puţin dezvoltate ştiu să înoate, chiar dacă practică meserii cum ar fi cea de marinar sau pescar. În consecinţă, statisticile arată că înecul este cauza principală a morţilor accidentale printre copiii sub 15 ani din Thailanda, unde - în medie - 4 copii se îneacă zilnic.

Potrivit estimărilor echipei de salvare, va dura cel puţin două zile până când toţii copiii vor fi scoşi din peşteră. Primul dintre ei ar putea fi adus la suprafaţă în această seară (21:00,ora locală, 19:00, ora României). Din informaţiile oficiale, se pare că pomparea apei din peşteră a dat rezultate şi nivelul a scăzut.

Un videoclip postat marţi pe Facebook de Marina regală thailandeză arată cum medicul care a ajuns la cei 13 copii le oblojeşte rănile şi îi încurajează.

Unul din motivele pentru care salvatorii s-au grăbit să înceapă operaţiunea de salvare este scăderea la 15% a nivelului de oxigen din aerul pe care îl respiră copiii. În mod normal, aerul respirat de oameni conţine 21% oxigen. Potrivit specialiştilor, scăderea acestui nivel provoacă durere de cap, ameţeli şi afectează capacitatea creierului de a prelucra informaţiile. Cu aceste probleme se confruntă alpiniştii la altitudini mari. Totuşi unii specialişti apreciază că acest pericol nu ar fi atât de mare, deoarece la starea copiilor contribuie mai mulţi factori. În avantajul copiilor este că se află sub nivelul mării, iar presiunea atmosferică este redusă.

Întreg mapamondul urmăreşte cu emoţie soarta celor 12 tineri fotbalişti thailandezi şi a antrenorului lor şi le transmit mesaje de încurajare prin reţelele de socializare.

06:10 Echipa de salvatori a intrat în peştera Tham Luang. Sunt 5 scafandri thailandezi şi 13 din forţele speciale americane sau britanice. Pentru a vă face o impresie despre dimensiunile peşterii, iată o imagine a intrării.

AFP a realizat o schemă simplificată care arată cum va decurge operaţiunea de salvare. Copiii vor fi ajutaţi să parcurgă, unul câte unul, tunelul până la ieşirea din peşteră. Sunt trei pasaje inundate. Pe primul, copiii îl vor traversa însoţiţi de câte un scafandru din forţele speciale, dar următoarele două vor trebui să le parcurgă singuri. Cea mai dificilă porţiune este ultima înainte de ieşire, complet inundată, cu o lungime de 30 de metri şi în care există locuri care nu pot fi traversate cu butelia de oxigen în spate.

Măsti speciale de scufundare pentru copii au fost aduse pentru operaţiunea de salvare.

Principalele obstacole pe care trebuie să le depăşească salvatorii sunt explicate într-un scurt videoclip realizat de Channel News Asia. Scafandrii vor trebui să scoată copiii unul câte unul, traversând cele două porţiuni ale tunelului de ieşire din peşteră inundate cu apă şi noroi, unde vizibilitatea este aproape zero şi curenţii puternici îi izbesc de pereţi. Vor trebui să îi ajute să se strecoare prin crevase înguste, dimensiunile celei mai mici fiind de 72 de centimetri / 38 de centimetri. Aproximativ 6 ore estimează ei că au nevoie pentru scoaterea fiecărui copil.

06:00 Salvarea a început la ora locală 10:00, a anunţat Narongsak Osottanakorn, guvernatorul provinciei Chiang Rai, care conduce operaţiunea. Toată lumea care se afla în faţa peşterii a fost evacuată. Au rămas doar salvatorii, medicii şi forţele de ordine. Centrul de presă a fost mutat la 3 kilometri distanţă de intrare. Corespondentul CNN Matt Rivers arată condiţiile în care lucrau jurnaliştii până acum.

04:00 Echipele de salvare se pregătesc de intervenţie. Scafandrii din Marina militară thailandeză sunt sprijiniţi de celebrii scufundători SEALS ai Armatei americane şi de cei britanici, precum şi de alţi specialişti în astfel de intervenţii din mai multe ţări. ”ÎMPREUNĂ... Ne-am unit forţele cu echipele internaţionale ca să aducem mistreţii acasă. Hooyah ! 8 iulie 2561” este ultimul mesaj postat pe contul de Facebook al Thai Navy Seals, care indică începerea operaţiunii. Echipa de fotbal din care fac parte cei 12 copii se numeşte Mistreţii Sălbatici

03:00 Mai multe ambulanţe au fost aduse lângă intrarea în peşteră, semn că ziua cea mare a sosit.

 

Citește și: