Teodora Marinescu
2237 vizualizări 27 feb 2019

Purtătorul de cuvânt al forţelor armate pakistaneze a informat că unul dintre avioane s-a prăbuşit în Pakistan, informează Reuters.

Forţele armate ale Pakistanului au capturat doi piloţi indieni din avioanele dărâmate, unul dintre ei fiind tratat la spital, a informat un purtător de cuvânt al armatei.

"Doi piloţi au fost arestaţi - unul dintrei ei a fost rănit şi este îngrijit la Spitalul Militar. Celălalt se află în custodia noastră", a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor armate pakistaneze, Generalul Asif Ghafoor.

Premierul pakistanez face un apel la India pentru a evita escaladarea conflictului

Premierul pakistanez Imran Khan a făcut un apel miercuri la discuţii cu India şi speră că ”sentimentele mai bune” vor prevala în faţa escaladării disputei cu statul vecin, Pakistan, în urma atacurilor aeriene din ultimele zile ale ambelor părţi.

”Istoria ne spune că războaiele sunt pline de erori de calcul. Întrebarea mea este dacă având în vedere armele (n.r arme nucleare) pe care le avem ne putem permite erori de calcul”, a declarat Khann într-o intervenţie televizată adresată naţiunii.

”Ar trebui să ne aşezăm la masă şi să discutăm”, a adăugat acesta.

Doborârea celor două avioane se întâmplă la o zi după o serie de atacuri aeriene efectuate de India, împotriva militanţilor pakistanezi din mişcarea Jaish-e-Mohammad. În urma atacurilor au murit peste 40 de agenţi de poliţie din Kashmirul indian.

Ministrul indian de Externe, Vijay Gokhale, a declarat că atacurile au vizat ţinte din Balakot, însă nu este clar încă dacă au fost efectuate în Pakistan sau în regiunea Kashmir. Oficialul indian a mai informat că mai mulţi militanţi au fost ucişi.

Mişcarea reprezintă o escaladare a ostilităţilor între cele două state vecine.

Gokhale a declarat că India vizează mişcarea pakistaneză, Jaish-e-Mohammad, considerată teroristă de Islamabad.

India a identificat proprietarul maşinii folosite în atentatul din Kashmirul indian

Agenţia Naţională de Investigaţie (ANI) din India a anunţat luni că a identificat proprietarul maşinii folosite în atacul cu bombă asupra unui convoi militar comis în Kashmirul Indian, care a exacerbat tensiunile cu duşmanul său de secole, Pakistan.

Gruparea militară insurgentă Jaish-e-Mohamma (JeM), sprijinită de Pakistan şi-a anunţat responsabilitatea pentru atacul din regiunea Pulwama din Kashmirul indian.

ANI l-a identificat pe proprietarul maşinii care se numeşte Sajjad Bhat şi este student la o şcoală religioasă din zona Shopain din Kashmir, despre care se crede că s-a alăturat JeM.

Relaţiile au devenit tensionate între cele două state după ce, pe 14 februarie, cel puţin 40 de agenţi ai poliţiei paramilitare au fost ucişi într-un atentat care a avut loc în Kashmirul Indian, acesta fiind cel mai sângeros atac comis asupra forţelor indiene în cei 30 de ani de insurgeţă din regiunea majoritar musulmană.

Foto: Hepta

Citește și: