113 vizualizări 11 mai 2009

Ambele popoare  (is­raelian şi palestinian – n.r.) să trăiască într-o patrie proprie, cu graniţe securizate şi recunoscute internaţional”, a cerut Papa Benedict al XVI-lea la sosirea în Israel. Tot ieri, regele Abdallah al Iordaniei avertiza, într-un interviu pentru cotidianul britanic The Times, că tergiversarea negocierilor de pace va duce la un nou război în Orientul Apropiat în următoarele 12-18 luni.

Cu greu s-ar putea crede că sincronizarea celor două decla­raţii este întâmplătoare, în condiţiile în care Benedict a sosit în Israel tocmai din Iordania (prima ţară arabă vizitată vreodată de un papă!), unde s-a aflat de vineri până duminică.

În Iordania creş­­tinii reprezintă 6% din populaţia de 6,1 milioane a re­­ga­tului, majoritatea acestora fiind or­to­docşi, numărul catolicilor cres­­când în ultimii ani cu zeci de mii de refugiaţi din Irak. Vizita din Iordania a avut loc la exact zece ani de la prima vizită papală într-o ţară majoritar ortodoxă.

Între 7-9 mai 1999, Papa Ioan Paul al II-lea a fost primit în România de către Patriarhul Teoctist.

Ambiţia Vaticanului de a con­tribui la soluţia diferendului arabo-israelian se suprapune cu ambiţia regelui în aceeaşi di­­recţie, iar declaraţiilor lor vin cu o săptămână înaintea vizitei pre­­mierului israelian Beniamin Neta­nyahu la Washington.

Re­cent, Netanyahu a anunţat că ame­ninţarea iraniană va fi cel mai important subiect pe care vrea să-l abordeze cu Barack Obama şi că problema palestiniană a devenit secundară.

Ofensivă diplomatică a Vaticanului

„Speranţele a nenumăraţi bărbaţi, femei şi copii pentru un viitor mai sigur şi mai stabil depind de rezultatul negocierilor dintre israelieni şi palestinieni”, a declarat Papa, la sosirea în Israel.

„Am venit să mă rog în special pentru pace, aici în Ţara Sfântă şi în lumea întreagă”, a adăugat el. La Amman, în cursul unei vizite la o moschee, Benedict criticase „manipularea ideologică a religiei”, invitând la deschidere între musulmani şi creştini.

„Pledez, împreună cu toţi cei responsabili, pentru o examinare a fiecărei căi posibile către o rezolvare justă a dificultăţilor considerabile”, i-a spus diplomatul Papă preşedintelui Shimon Peres, folosind cuvântul „patrie”, nu „stat”, pentru a proteja suscep­tibilităţile Israelului. Pentru a câştiga simpatia ambelor părţi, Benedict a vizitat Muzeul Holo­caustului din Ierusalim, dar şi o tabără de refugiaţi din Betleem.

Avertismente dinspre Amman

Regele Iordaniei s-a exprimat în termeni mult mai categorici, precizând că, în lipsa unui acord de pace, „aceasta este alternativa: să avem un nou război, moarte şi distrugere”. Abdallah al II-lea este convins că „momentul critic va fi rezultatul întrevederii dintre Obama şi Netanyahu”, de la 18 mai.

Există riscul ca întreaga cre­dibilitatea enormă a preşedintelui SUA „să se evapore peste noapte”, crede regele, adăugând că „în cazul în care nu există sem­nale şi directive clare pentru noi toţi, atunci va exista un sentiment că este vorba despre un alt Guvern american care ne va dezamăgi”. Convingerea lui se bazează pe avertismente similare lansate şi care nu au dat greş. „Înaintea războiului din Liban, am spus că va fi un conflict cu Israelul. Am spus-o cu patru sau cinci luni înainte. Am spus că se va întâmpla fie în Liban, fie în Fâşia Gaza. A fost în Liban. În noiembrie, am spus că va fi un alt război în Liban sau Gaza. Credeam că se va întâmpla când Obama va fi în funcţie, dar am fost surprins că s-a întâmplat cu o lună mai devreme”, a explicat Abdallah al II-lea.

Info plus:

Un evreu din România îl refuză pe Papă

„Cred că este o mare greşeală invitarea Papei în Israel”, a răspuns un evreu originar din România, Shmuel Halpert, la invitaţia de a se număra între cei şase supravieţuitori ai Holocaustului cu care Papa Benedict al XVI-lea urma să se întâlnească ieri. Invitat la Memorialul Holocaustului, Halpert (70 de ani), fost deputat al unui partid religios, şi-a explicat refuzul astfel: „în tinereţe, el (actualul Papă – n.r.) a fost membru al Tineretului Hitlerist, iar eu nu pot lua parte la o ceremonie în onoarea lui”.

 

Citește și: