67 vizualizări 8 iul 2009

În cea mai dură poziţie adoptată până acum pe probleme economice şi sociale, Papa Benedict al XVI-lea a criticat liderii politici ai lumii, dar şi bancherii şi afaceriştii pentru corupţia de care dau dovadă, unul dintre motivele care au dus la actuala criză economică mondială. Criticile, strânse sub forma unei enciclice numite „Caritas in veritatate” („Caritate în adevăr”), au fost publicate chiar în ajunul începerii summitului G8 din Italia, la care principalele teme de discuţie vor fi tocmai situaţia economiei globale şi reglementarea finanţelor internaţionale. Papa Benedict va oferi o copie a documentului preşedintelui Statelor Unite, Barack Obama, la întâlnirea celor doi progamată pentru vineri la Vatican, potrivit Cardinalului Renato Martino.

Politicienii lumii (atât cei din statele dezvoltate, cât şi cei din ţările sărace, precum cele din Africa) au fost aspru criticaţi pentru corupţie, ceea ce, în opinia capului Bisericii Catolice, nu antrenează decât o sărăcie acută. „Corupţia şi ilegalitatea sunt din păcate evidente în comportamentul clasei politice şi economice din ţările bogate, atât din lumea veche, cât şi din cea nouă, dar şi în ţările sărace”, spune Papa unui miliard de catolici şi nu numai lor. Însă cele mai dure critici s-au referit la „setea de profit” a managerilor şi finanţiştilor, care se află sub influenţa unei „raţiuni întunecate”.

Papa a amintit problemele de pe piaţa forţei de muncă şi reglementările mult prea relaxate din pieţele financiare. Suveranul Pontif a cerut şi „o autoritate politică mondială adevărată” care să aibă puteri concrete în ceea ce priveşte supravegherea pieţelor financiare, relatează The Telegraph.

Avertisment pentru consumatorii lumii occidentale

Suveranul Pontif i-a avertizat pe consumatori că alegerile pe care le fac zilnic au implicaţii morale adânci şi a cerut acestora să evalueze mai bine pericolele pe care le implică noile dezvoltări din domeniul tehnologiei şi medicinei. Progresul va fi de folos lumii doar dacă se bazează pe „omenie creştinească” şi nu pe profit şi interes de sine. „Odată ce profitul devine un scop în sine, dacă este produs prin mijloace nepotrivite şi fără a avea ca scop ultim binele comun, riscă să distrugă bogăţia şi să să creeze sărăcie. În ţările bogate, tot mai multe sectoare ale economiei cad sub sărăcie şi apar noi forme ale sărăciei. În zonele sărace, câteva grupuri se bucură de superdezvoltare, care este consumeristă şi inutilă, în timp ce alţii au de-a face doar cu lipsuri dezumanizante”.

Capul Bisericii Catolice cere un guvern mondial „cu colţi adevăraţi”

Papa a cerut şi înlocuirea Organizaţiei Naţiunilor Unite, căreia îi lipsesc „colţii”. În schimb, lumea ar trebui să fie condusă de un organism care să monitorizeze în mod adecvat pieţele financiare, să poată stăvili actuala criză economică şi să prevină apariţia unei noi crize. De asemenea, o astfel de instituţie ar trebui să asigure securitatea alimentară pentru populaţia planetară, să protejeze mediul şi să se ocupe de fluxurile migratorii. Altfel, globalizarea riscă să atragă o criză mondială pe toate palierele societăţilor.

„Pentru gestionarea economiei mondiale, pentru asanarea economiilor lovite de criză, pentru prevenirea agravării crizei şi a adâncirii dezechilibrelor, este urgentă înfiinţarea unei reale Autorităţi politice mondiale”, afirmă papa în textul de 150 de pagini. Autoritatea se va subordona „binelui comun”, va fi construită pe baza unor legi internaţionale solide, ar trebui să fie recunoscută de toată lumea şi „să se bucure de putere efectivă”, concluzionează Papa Benedict al XVI-lea. (E.F.)

 

 

Citește și: