Razvan Tupa
182 vizualizări 25 mai 2019

Numirea celor patru femei în calitate de consilieri ale oficiului sinodal a fost anunţată vineri. Două dintre noile responsabile sunt italience, profesoarele de sociologie Cecilia Costa şi de economie Alessandra Smerilli, aceasta din urmă fiind şi călugăriţă. De asemenea, călugăriţe sunt şi Maria Luisa Berzosa Gonzalez, din Spania şi Nathalie Becquart din Franţa, numite între consilierii ierarhilor catolici cu aceeaşi ocazie. Cele trei călugăriţe şi reprezentanta laică sunt primele femei care fac parte din aparatul structurii înfiinţate de Papa Paul VI, în 1965. Oficiul sinodal pregăteşte întâlnirile periodice dintre episcopii care îl consiliază pe Papă.

“E o veste bună pentru că până acum nu erau poziţii din care femeile să aibă influenţă asupra sinoadelor în faza de pregătire a acestor întâlniri”, a afirmat Zuzanna Fliosowska, director general al ”Vocilor credinţei” (Voices of Faith), un grup care susţine o implicare mai mare a femeilor în viaţa bisericii.

Mai bine de jumătate din cei 1,3 miliarde de catolici din lume sunt femei dar ordinele religioase dedicate femeilor numără de trei ori mai multe persoane decât cele rezervate bărbaţilor care şi-au dedicat viaţa bisericii.

Drepturile femeii au fost o temă care a revenit în mod constant în discuţie în timpul ultimului sinod episcopal găzduit de Vatican în luna octombrie cu tema Tineri creştini.

Peste 10.000 de persoane au semnat o petiţie care a cerut să se acorde femeilor dreptul de a vota în cazul deciziilor sinodale după ce doi fraţi, lideri laici ai unor comunităţi religioase, au putut să îşi exprime opinia prin vot în cadrul celui mai recent sinod, însă o soră cu acelaşi grad nu a avut voie să voteze.

Următorul sinod este programat în perioada 6-27 octombrie şi are ca temă nevoile bisericii din zona Amazonului, inclusiv modurile prin care se poate aborda problema lipsei preoţilor.

În 2016, papa Francisc a dorit să numească o femeie ca director adjunct al biroului de presă al Vaticanului, însă s-a lovit imediat de opoziţie din partea membrilor din înalta ierarhie a Bisericii Catolice.

„A trebuit să lupt", a declarat acesta într-un interviu acordat Reuters anul trecut.

Papa Francisc va face o vizită istorică în România între 31 mai şi 2 iunie. Călătoria apostolică a papei Francisc în România are loc la 20 de ani după cea efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1999, şi se desfăşoară sub genericul "Să mergem împreună!".

 

Citește și: