Adriana Stanca
2091 vizualizări 20 oct 2014

La finalul sinodului desfăşurat la Vatican în perioada 5-19 octombrie, Papa Francisc şi-a demonstrat din nou atitudinea mai liberală decât a predecesorilor faţă de subiecte tabu pentru biserica pe care o păstoreşte. Referindu-se la controversele legate de homosexualitate şi divorţ în rândul catolicilor, Pontiful i-a sfătuit pe cei aproape 70.000 de credincioşi sosiţi în Piaţa Sf. Petru să nu se teamă de schimbări, relatează Huffington Post.

„Dumnezeu nu se teme de lucrurile noi. De aceea, ne surprinde în permanenţă, deschizându-ne inimile şi conducându-ne pe drumuri neaşteptate”, a spus Papa Francisc.

El a mai arătat că Biserica trebuie „să răspundă cu mult curaj în faţa tuturor provocărilor care apar”, criticându-i astfel pe acei preoţi care în timpul discuţiilor anterioare au dat dovadă de „o rigiditate ostilă” atunci când vine vorba de renunţarea la doctrinele conservatoare.

„Biserica nu trebuie să mai piardă timpul, ci să încerce să închidă vechile răni şi să le redea speranţa celor care şi-au pierdut-o de-a lungul timpului”, a afirmat Pontiful.

Nu este prima dată când Papa Francisc le cere preoţilor să fie mai îngăduitori şi toleranţi. Anul trecut, Suveranul Pontif le-a recomandat membrilor Bisericii Romano-Catolice să trateze „cu milă” homosexualii, persoanele divorţate şi femeile care au făcut avorturi, dar care manifestă căinţă.

„Confesionarul nu este o sală de tortură, ci un loc al căinţei. (...) Dacă o femeie avortează, dar o mustră conştiinţa şi se căieşte cu sinceritate, trebuie să fie iertată”, a spus el.

„Biserica nu trebuie să insiste doar pe chestiuni legate de avort, legate de metode contraceptive sau pe problema căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Eu nu am vorbit prea mult despre aceste lucruri şi mi s-a reproşat. Se cunoaşte poziţia Bisericii faţă de homosexualitate, faţă de divorţ şi faţă de contracepţie. Dar nu putem vorbi doar despre asta. Trebuie să predicăm Evanghelia în toate modurile, să anunţăm Vestea cea Bună a Împărăţiei Cerurilor, să vindecăm toate bolile şi rănile”, a adăugat Papa atunci.

 

Citește și: