Silviu Bănilă
1464 vizualizări 16 mai 2018

Papa Francisc a vorbit voalat despre demisie în timpul slujbei de dimineaţă. Este cunoscut faptul că Vaticanul nu pune la dispoziţie întreaga cuvântare a Suveranului Pontif, ci doar pasaje din aceasta, scrie yahoo.com, citând AP.

Papa Francisc a făcut referire la Sfântul apostol Pavel, care s-a gândit când să plece, întru grija celorlalţi şi Suveranul a precizat că vine un moment în care toţi suveranii pontifi trebuie să se gândească la acest aspect. „Când citesc acest pasaj, mă gândesc la mine, deoarece sunt papă şi va trebui să plec”, a spus Papa.

Potrivit acestuia, episcopii nu ar trebui să trateze propria vocaţie ca pe o cale de a urca în „cariera ecleziastică”. El le-a amintit că sunt păstorii care au grijă de turmă şi la un moment dat, turma trebuie predată altcuiva.

„Mă gândesc la toţi episcopii, la toţi. Fie ca Domnul să ne dea tuturor înţelepciunea de a putea pleca, cu spiritul şi puterea aceasta”, a declarat papa.

Papa Francisc a spus că retragerea Papei Benedict al XVI-lea „a deschis drumul” pentru viitoare asemenea gesturi. Papa Benedict a demisionat în 2013. Chiar dacă Papa Francisc, în vârstă de 81 de ani, nu şi-a imaginat un „mandat” de papă foarte lung, Suveranul Pontif nu a specificat exact dacă va călca pe urmele lui Benedict şi se va retrage, la un moment dat.

De asemenea, Francisc ar fi putut face referire la clericii chilieni implicaţi în muşamalizarea unui scandal de abuz sexual. Marţi, papa a marcat începutul unui summit de urgenţă de trei zile, la care vor lua parte 34 de episcopi chilieni. Se presupune că mai multe feţe ale bisericii catolice vor demisiona, la sfârşitul acestei întâlniri, care se anunţă tensionată.

Vaticanul a precizat că, în timpul primei întâlniri, Francisc le-a oferit episcopilor o listă cu teme la care să mediteze şi, până la următoarea şedinţă de miercuri, ei trebuie să fie dedicaţi „meditaţiei şi rugăciunii”.

Se pare că Papa Francisc i-a ghidat pe episcopi prin intermediul unei „examinări a conştiinţei, în stil iezuit”. Autocritica instituţionalizată a fost abordată în ultimii ani de papa, care, cu ocazia Crăciunului, a „inaugurat” o campanie agresivă de debirocratizare a Vaticanului.

Citește și: