Gandul.info
Raluca Pancu
28807 vizualizări 19 mai 2017

Economia britanică are nevoie de un aflux de 200.000 de imigranţi pe an, dublu faţă de ţinta conservatorilor, pentru a evita "consecinţe catastrofale în plan economic" ca urmare a Brexitului şi pe fondul nivelului scăzut al productivităţii, îmbătrânirii populaţiei şi crizei de pe piaţa muncii, se arată în cadrul unui studiu al Global Future, citat de The Guardian.

Studiul aduce critici la adresa laburiştilor şi conservatorilor pentru lipsa de onestitate afişată faţă de electorat în ceea ce priveşte proporţia de imigranţi de care Marea Britanie are nevoie şi avertizează Regatul că dacă va refuza în continuare să fie flexibil cu privire la resursele de pe piaţa muncii, s-ar putea putea confrunta cu o scădere similară cu cea a economiei Japoniei. 

Estimarea de 200.000 de imigranţi pe an, recomandată în cadrul studiului, acoperă atât imigranţii din UE, cât şi pe cei din afara blocului comunitar, având la bază o analiză macroeconomică şi o repartizare sectorială a deficienţelor de pe piaţa muncii.

În plus, studiul arată că, pe termen scurt, riscul acutizării crizei de pe piaţa muncii este foarte ridicat în condiţiile în care membrii executivului nu vor da din timp un semnal în negocierile pentru Brexit în ceea ce priveşte planurile Marii Britanii pentru rezidenţii UE şi pentru imigranţi.

Nu în ultimul rând, chiar şi cu o întârziere a vârstei de pensionare, Marea Britanie se confruntă cu "o bombă cu ceas demografică" şi are nevoie să primească 130.000 de migranţi/an pentru a menţine procentul populaţiei ocupate la nivelul actual.

"Între 2000 şi 2050, numărul celor cu vârsta peste 65 de ani se va dubla, în timp ce numărul celor care au peste 85 de ani va fi de patru ori mai mare. Populaţia activă din punct de vedere economic trebuie să îşi dubleze capacitatea pentru a se menţine pe linia de plutire", se mai arată în cadrul aceluiaşi studiu.

Acelaşi studiu arată, pe de altă parte, că Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară, care activează în subordinea Guvernului de la Londra, a evidenţiat faptul că migraţia este esenţială în procesul de reducere a impactului fiscal din cauza îmbătrânirii populaţiei. Practic, susţine Oficiul, în lipsa imigranţilor, cheltuielile alocate plăţii pensiilor şi asigurărilor sociale vor creşte de la 75% în 2012 (raportat la PIB) la 175% în 2057.

În domenii precum cel al construcţiilor sau de asistenţă medicală, ar fi necesari să vină pentru a activa, pe an, 47.000 de imigranţi, mult mai mult decât nivelul celor calificaţi, care acoperă în prezent toate celelalte sectoare. De altfel, mai subliniază studiul, în industriile care nu necesită o calificare, sunt necesari să vină 60.000 de imigranţi pe an.

Acelaşi studiu arată că 22.000 din cei 115.000 de lucrători din agricultură vin din UE, suplimentaţi de cei 60.000 de lucrători sezonieri. În sectorul agroindustrial, 120.000 din cei 400.000 de angajaţi provind din restul ţărilor europene.

Per total, conchide studiul, industria Marii Britanii ar avea nevoie de cel puţin 100.000 de lucrători care să provină din rândul imigranţilor/an.


 

Citește și: