Alina Matis
Ioana Bojan
900 vizualizări 22 oct 2014

Europarlamentarii au adoptat azi, la Strasbourg, noua Comisie Europeană, sub conducerea luxemburghezului Jean-Claude Juncker (PPE). Eurodeputaţii au dat 423 de voturi "pentru", 209 voturi "împotrivă" şi au avut 67 de abţineri.

Şedinţa plenară a început la ora locală 9:00 (ora 10:00, ora României). În prima parte, Juncker şi-a prezentat programul politic, după care a urmat o dezbatere a eurodeputaţilor.

Şedinţa din plenul Parlamentului European a fost transmisă LIVE:

„Dorim ca noua Comisie să-şi înceapă mandatul la 1 noiembrie. Nu dorim ca (Jose Manuel) Barroso să supravieţuiască în plan politic”, a afirmat liderul grupului social-democrat din Parlamentul European, italianul Gianni Pittella, înaintea şedinţei PE.

Procedural, Parlamentul poate să aprobe sau să respingă noua Comisie Europeană. Din acest motiv, este important ca orice preşedinte desemnat să rezolve orice divergenţe cu europarlamentarii privind echipa sa înainte să ajungă la votul din plen. Acesta este şi motivul pentru care Juncker a fost nevoit să facă nişte schimbări de ultim moment în echipa lui, pentru a rezolva problemele apărute la audieri. Astfel, a avut loc o remaniere a Comisiei, după ce slovena Alenka Bratusek a fost respinsă de eurodeputaţi la audierile din comisii. De asemenea, slovacul Maros Sefcovici, desemnat iniţial comisar pentru Transporturi, a fost ulterior propus vicepreşedinte pentru Energie şi Climă, în locul fostului ministru spaniol Miguel Arias Canete, despre care exista suspiciunea că ar putea fi în conflict de interese, el având încă în familie acţiuni la o companie energetică. Odată cu mutarea lui Sefcovici la Energie, portofoliul pentru Transporturi i-a fost încredinţat noii candidate slovene, liberala Violeta Bulc, vicepremier în Guvernul condus de Miro Cerar. Atât Sefcovici, cât şi Bulc au fost audiaţi săptămâna aceasta şi au primit aviz pozitiv.

Comisarul european propus de România, social-democrata Corina Creţu, urmează să preia portofoliul Politicii Regionale.

Votul asupra Comisiei este ultimul pas în schimbarea gărzii (la nivel de lideri, dacă nu de ideologie, conservatorii având în continuare majoritate) la vârful Uniunii Europene.

Juncker a modificat portofoliul încredinţat comisarului european desemnat de Ungaria

Jean-Claude Juncker, a anunţat miercuri că îi atribuie comisarului desemnat de Ungaria, Tibor Navracsics, portofoliul Culturii, Educaţiei, Tineretului şi Sportului, relatează MTI.

Navracsics române totuşi cu responsabilităţile pentru Cultură, Educaţie şi Tineret, care i-au fost atribuite iniţial. Domeniul Cetăţeniei Europene va intra însă în responsabilitatea comisarului grec, Dimitris Avramopoulos, iar în schimb comisarul ungar va fi responsabil şi de Sport.

Jean-Claude Juncker a subliniat că Navracsics s-a descurcat "excelent" la audierea în comisia de specialitate a Parlamentului European, demonstrând "un angajament puternic faţă de Europa", ceea ce îl face capabil să îndeplinească îndatoririle unui comisar european.

Comisia pentru Cultură şi Educaţie din Parlamentul European a respins, la 6 octombrie, desemnarea lui Tibor Navracsics pentru postul de comisar pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Cetăţenie, însă a decis că acesta poate rămâne în cadrul Comisiei Europene, dar cu alt portofoliu.

Membrii comisiei din PE au decis cu 15 voturi pentru, 10 împotrivă şi două abţineri că ungurul Tibor Navracsics poate deţine postul de comisar european, însă, cu 14 voturi împotrivă, 12 favorabile şi o abţinere au respins desemnarea pentru portofoliul din Comisia Europeană pentru educaţie, cultură, tineret şi cetăţenie.

Respingerea comisarului UE desemnat de Ungaria intervine pe fondul criticilor cu privire la politicile promovate de Guvernul condus de Viktor Orban în privinţa controlului asupra presei, justiţiei şi organizaţiilor neguvernamentale. Considerat un apropiat al premierului Viktor Orban, Tibor Navracsis, care s-a aflat la conducerea Ministerului de Justiţie din 2010 până în 2014, a fost nevoit să răspundă în scris unor întrebări suplimentare din partea eurodeputaţilor şi a încercat să se delimiteze de politica Guvernului de la Budapesta.

 

 

Citește și: