Alina Matis
Marius Fratila
1326 vizualizări 15 mar 2012

Rezoluţia de condamnare a site-ului partidului PVV din Olanda a fost adoptată joi, în sesiunea plenară a Parlamentului European, fiind votată de o largă majoritate de eurodeputaţi, informează Mediafax.

PVV, formaţiune care face parte din coaliţia de guvernare din Olanda, a lansat la 8 februarie un site ce invită olandezii să denunţe "problemele" cauzate de afluxul de cetăţeni ai ţărilor din Europa Centrală şi de Est în Olanda. "Ai probleme cu persoane din Europa Centrală şi de Est? Ţi-ai pierdut locul de muncă în faţa unui polonez, bulgar, român sau alt est-european? Vrem să ştim", este mesajul de pe prima pagină a acestui site.

Adoptarea rezoluţiei a fost salutată de către preşedintele grupului Partidului Popular European, Joseph Daul, care i-a cerut premierului de la Haga, Mark Rutte, să ţină cont "pe deplin" de recomandările documentului. "Grupul PPE a preluat iniţiativa şi a forţat dezbaterea şi adoptarea rezoluţiei cu privire la un subiect care ne preocupă îndeosebi: discriminarea cetăţenilor europeni. Sunt bucuros că o majoritate covârşitoare a votat în favoarea rezoluţiei care condamnă ferm site-ul lansat de PVV, care încalcă valorile europene privind demnitatea umană, libertatea, egalitatea, statul de drept şi respectul pentru drepturile omului", a declarat Joseph Daul, potrivit unui comunicat citat de Mediafax. Daul subliniază că se aşteaptă o atitudine mai europeană din partea Guvernului Olandei şi reia solicitarea către premierul Rutte de a condamna şi a se delimita de "iniţiativa deplorabilă" a PVV.

Despre atitudinea Olandei a vorbit săptămâna trecută pentru gândul şi europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu, iniţiatorul proiectului acestei rezoluţii. "Atitudinea Olandei nu este o atitudine europeană", ci una care "îngrijorează instituţiile europene", a declarat Marinescu, făcând referire şi la refuzul acestei ţări de a accepta aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, precum şi la propunerea făcută recent de PVV ca Olanda să renunţe la euro şi să revină la moneda naţională, gulden".

Joseph Daul a mai declarat joi că, "aşa cum prevede rezoluţia, Comisia Europeană şi Consiliul European trebuie să facă tot ce este necesar pentru a stopa răspândirea acestor atitudini xenofobe exprimate pe acest site şi să asigure o implementare efectivă în toate statele membre a prevederilor de combatere a rasismului şi xenofobiei".

Proiectul de rezoluţie împotriva site-ului PVV a fost dezbătut, marţi, în Parlamentul European, în absenţa premierului olandez. Rezoluţia a fost susţinută de liderii tuturor grupurilor reprezentate în PE, cu excepţia ALDE, din care face parte formaţiunea premierului Rutte. Europarlamentarii români au susţinut şi promovat intens adoptarea acesteia.

Documentul invită Comisia să reacţioneze şi să ia măsurile necesare pentru stoparea promovării unor atitudini ca cele exprimate pe acest site, care sunt în contradicţie flagrantă cu valorile fundamentale ale UE. Textul menţionează că legislativul european este preocupat de consecinţele colectării de date care ar putea să promoveze în viitor o imagine deformată a realităţii, încurajând tolerarea unor acte xenofobe la nivel european, având în vedere mai ales că plângerile pot fi trimise de către cetăţenii olandezi într-un mod anonim, aceştia neputând fi traşi la răspundere.

Citește și: