752 vizualizări 15 dec 2009

Convingerea oarbă în "beneficiile protective" ale tratamentului hormonal cu estrogen - graţie căreia compania farmaceutică Wyeth (acum subsidiară a Pfizer) a vândut pastile de două miliarde dolari de la începutul anilor `90 - s-a prăbuşit, toamna aceasta, în SUA, în faţa unei instanţe din Pennsylvania.

Potrivit The New York Times, firma a fost obligată la plata unei despăgubiri totale de 78,75 milioane către o femeie, Connie Barton, pentru că beneficiile promise de medicamentul său Prempro (reducerea riscului de demenţă şi boli de inimă) s-au dovedit insignifiante faţă efectele secundare - pastilele au fost considerate vinovate de cancerul mamar de care a suferit. Barton este doar prima victimă căreia Justiţia americană îi face dreptate, dintr-un şir de cel puţin 13.000 de femei care au chemat în judecată Wyeth în ultimii şapte ani. Avocaţii firmei-mamă Pfizer au susţinut că Prempro este sigur, aprobat de autorităţile federale şi că riscurile de cancer mamar au fost menţionate în prospect, dar juraţii nu au fost înduplecaţi. Probabil că, în decizia lor, a cântărit mai greu campania publicitară agresivă de pe televiziunile americane în care companii farmaceutice, medici şi femei obişnuite lăudau efectele benefice ale Prempro.

Decizia instanţei din Pennsylvania consideră Wyeth vinovată de "supralicitarea beneficiilor", în ciuda numeroaselor plângeri împotriva efectelor adverse ale Prempro, şi a ajuns studiu de caz pentru medici şi avocaţi americani. "Informaţiile din această dispută juridică ne ajută să înţelegem cum credinţa în «beneficiile protective» ale estrogenilor asupra inimii s-a răspândit ca un incendiu de pădure în comunitatea medicală", crede Jerome L. Avorn, profesor la Facultatea de Medicină a Universităţii Harvard.

Mii de medici din America au prescris tratamentul, pentru milioane de paciente. Prempro are la bază un alt medicament cu estrogen - Premarin, derivat din urina iepelor gestante, aprobat încă din 1942 de autorităţile americane. Despre Premarin se ştia, la mijlocul anilor `70, că produce cancer uterin.

Citește și: