Sorin Bogdan
Mircea Olteanu
9068 vizualizări 14 ian 2019

Atacul s-a petrecut în timp ce primarul se afla pe scenă la un eveniment caritabil destinat strângerii de fonduri pentru spitalele de copii, în faţa a sute de oameni, care au asistat la incident fără să ştie ce se întâmplă. 

După ce l-a înjunghiat pe primar, atacatorul a luat un microfon şi striga ”Adamowicz e mort!”, până când a fost imobilizat de jandarmi.

Adamowicz a fost resuscitat şi transportat la spital, unde a ajuns în stare critică, relatează BBC. Preşedintele polonez Andrzej Duda a anunţat duminică seara că medicii au reuşit să-l reanimeze după rana gravă suferită.

Atacatorul reuşise să urce pe scenă arătând o legitimaţie de presă. Potrivit martorilor, acesta striga că a fost închis pe nedrept în timpul guvernului precedent, condus de partidul din care face parte Adamowicz şi a fost torturat în timpul detenţiei. Într-adevăr, din primele informaţii, agresorul (27 de ani)a fost recent eliberat din închisoare.

În vârstă de 53 de ani, Pawel Adamowicz este primarul oraşului oraşul Gdansk de două decenii şi face parte din partidul Platforma Civică. Cu câteva momente înainte de a fi atacat duminică seara, el postase pe Instagram o imagine de la evenimentul caritabil, cu mesajul ”O lumină pe cer, chiar acolo.”

 

 

Adamowicz a suferit răni foarte grave la nivelul abdomenului şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale care a durat 5 ore, a declarat dr.Tomasz Stefaniak, director al Centrului Clinic Universitar din Gdansk.

"Rămâne într-o stare foarte, foarte gravă. Următoarele ore sunt decisive", apreciază Stefaniak. Din păcate, în cursul după-aamiezii de luni, Adamowicz a murit.

Potrivit înregistrării din momentul atacului, agresorul a strigat: "Mă numesc Ştefan. Am fost închis pe nedrept. Platforma Civică m-a pus acolo şi de asta, Adamowicz trebuie să moară!"

Agresorul a fost condamnat la închisoare pentru jefuirea unei bănci, ispăşind o pedeapsă de peste 5 ani de închisoare.

 

Citește și: