Alina Matis
6545 vizualizări 23 oct 2013

Vizita oficială a premierului Victor Ponta în SUA, deşi importantă pentru România, nu a reuşit să atragă atenţia presei americane.

Venită într-o perioadă cu multe probleme interne şi internaţionale presante pentru SUA, deplasarea şefului Executivului român a rămas promovată sumar pe site-ul Casei Albe şi pe contul de Twitter al vicepreşedintelui american.

Pe primul dintre aceste site-uri a fost publicat rezumatul întâlnirii Biden-Ponta, iar pe reţeaua de microblogging, Biroul Vicepreşedintelui Biden a postat o poză din timpul întâlnirii celor doi lideri politici.

Tot pe Twitter, Francisco Sanchez, subsecretar pentru Comerţ Internaţional în cadrul Departamentului de Comerţ al Statelor Unite, a publicat un mesaj în care îşi exprima entuziasmul de a discuta cu Victor Ponta la o masă rotundă pe teme economice despre importanţa parteneriatului SUA-România.

Singurul site extern celor aparţinând sau afiliate Casei Albe care a vorbit despre vizita premierului român este Official Wire, o platformă de comunicate de presă care a preluat integral comunicatul biroului vicepreşedintelui Joe Biden după întâlnirea cu Ponta.

Vizita premierului român în SUA, care se desfăşoară în intervalul 21-23 octombrie, a fost dată drept incertă până în ultimul moment, din cauza blocajului politic recent din Statele Unite. Deplasarea vine, astfel, într-un context în care Administraţia Obama încearcă să rezolve problemele puse în aşteptare de închiderea parţială a guvernului timp de peste două săptămâni, din cauza lipsei unui buget în Congres, care a dus ţara în pragul unui default, evitat în ultimul moment în 17 octombrie. De asemenea, preşedinţia americană este foarte ocupată în această perioadă cu intrarea în vigoare a reformei istorice din domeniul sănătăţii, cunoscută drept Obamacare, cel mai important pachet legislativ al lui Barack Obama. Mai mult, Secretarul de Stat american, John Kerry, se află acum într-un turneu european şi încearcă, totodată, să medieze discuţii de pace pentru Siria. Kerry mai are de aplanat scandalul din Franţa, izbucnit după ce Le Monde a dezvăluit că SUA ar fi spionat masiv Franţa, prin controversata Agenţie de Securitate Naţională (NSA).

Vizita oficială a lui Victor Ponta în Statele Unite a fost precedată, săptămâna trecută, de deplasarea la Washington a ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa.

Mai jos, programul de miercuri al premierului Victor Ponta în SUA(cu ora locală) (sursa: Biroul de presă al Guvernului):

09.45 - întrevedere cu Secretarul SUA pentru Comerţ, Penny Pritzker

11.00 - întrevedere cu reprezentanţii conducerii Muzeului Memorial al Holocaustului. Întâlnirea va fi urmată de ceremonia de semnare a Acordului de Cooperare cu Muzeul Memorial al Holocaustului

13.00 - întâlnire cu congresmanul Michael Turner (R-OH), copreşedintele Grupului pentru România din Congres (Romanian Congressional Caucus) şi cu alţi lideri din Congres

13.30 - declaraţii comune de presă împreună cu Michael Turner

16.30 - întâlnire cu reprezentanţii Center for American Progress (organizaţie liberală, CAP este cea care l-a adus, anul trecut, pe fostul premier britanic Tony Blair la Bucureşti., pentru un onorariu de aproximativ 200.000 de euro, după cum gândul a scris AICI)

Pentru comentarii, mă găsiţi pe Facebook - Alina Matiş şi pe Twitter - @alinamatis

Citește și: