Laura Cojocaru
1646 vizualizări 7 mar 2019

Ruşii care fac postări online ce dau dovadă de o ”lipsă de respect faţă de societate, ţară, simbolurile oficiale ruse, Constiuţie sau autorităţi” sunt amendaţi cu 1.000 de ruble. Recidiviştii vor fi pedepsiţi cu 15 zile de închisoare.

Legea, iniţiată de senatorul Andrei Klişas membru al Partidului Rusia Unită al lui Putin, a fost criticată de mai multe persoane publice.

”Una dintre sarcinile organelor guvernamentale este să asculte senine criticile la adresa muncii lor”, a declarat un adjunct al ministrului Comunicaţiilor, Aleksei Volin.

“New law lets #Russia jail people who 'disrespect' the government online”....another aspirational model for ⁦@realDonaldTrump⁩ ??https://t.co/1Bd7g4R3mr

— David A. Andelman (@DavidAndelman) March 7, 2019

Unul dintre deputaţii Partidului Liberal-Democrat, Sergei Ivanov, critică vehement noua lege:

”Nu mai tratăm un imbecil drept imbecil. Dar el tot imbecil rămâne”, a declarat un deputat din Partidului Liberal-Democrat al Rusiei (LDPR, naţionalist), Serghei Ivanov.

Avocatul rus Sergey Shvakin aminteşte de perioada comunistă, în care oamenii spuneau glume despre politicieni într-un cadru restrâns, atenţi să nu fie auziţi de poliţia politică:

”În curând vom spune glume despre autorităţi în şoaptă, în bucătărie”, a declarat avocatul, potrivit The Guardian.

Iniţiatorul proiectului respinge acuzaţiile potrivit cărora legea reprezintă o formă de cenzură şi susţine că autorităţile sunt ”prin ele însele demne de respect”.

Vladimir Putin va promulga legea, în săptămânile următoare, pentru ca textul să intre în vigoare.

De asemenea, deputaţii ruşi au votat un alt proiect de lege care a fost calificat drept mijloc de cenzură de unii politicieni din opoziţie. Legea permite autorităţilor să blocheze sau să amendeze instituţiile media online care furnizează ştiri false, sau ştiri lipsite de respect. Legea iniţiată tot de Andrei Klişas, a fost adoptată de Duma, camera inferioară a Parlamentului rus, urmează să ajungă în Senat, iar apoi la Putin.

 

 

Noua lege pedepseste "informaţiile false semnificative difuzate ca fiind adevărate", care constituie o ameninţare pentru siguranţa publicului sau a statului.

Legile au fost adoptate în contextul în care cota încrederii în preşedintele Putin a scăzut la 33%. Este cel mai mic procent din ultimii 13 ani. Scăderea popularităţii preşedintelui sovietic a fost cauzată de o creştere a vârstei de pensionare cu cinci ani. Potrivit unui sondaj realizat în ianuarie cota popularităţii lui Putin a scăzut cu 37 de puncte procentuale faţă de nivelul la care se afla cu patru ani în urmă.

Este cunoscut faptul că Vladimir Putin nu este un fan al glumelor şi al satirei. Când a ajuns preşedinte al Rusiei, în anul 2000, Putin a intervenit în stoparea glumelor care îl vizau în cadrul emisiunii de satiră Kukly” (”marionete”).

 

Citește și: