110 vizualizări 25 aug 2009

Pentru pâine, cafea, paste făinoase şi legume luate la jumătate de preţ, o „bandă” de 15 pensionari din Genova au devenit complicii unor tineri hoţi de magazine din România. Carabinieri din oraşul italian au desfiinţat, în urmă cu câteva zile, „reţeaua infracţională”, iar Justiţia italiană este pusă în faţa unei dileme – dacă să-i trimită sau nu la puşcărie pe cei 15 răufăcători, dintre care cel mai tânăr are 70 de ani, iar un bărbat şi o femeie au câte 96 de ani!

De-a lungul anilor, în Italia s-au mai văzut atât bătrâni cu pensii mici care să fure, cât şi sustrageri din magazine, considerate adesea o „specialitate” a infractorilor români. Dar colaborarea este inedită şi a durat mai multe săptămâni până când autorităţile şi-au dat seama de ceea ce se întâmpla, relatează presa din Italia, citată de Agerpres.

În contextul infracţiunilor violente care i-au înspăimântat pe italieni, carabinerii din Genova nu găseau o explicaţie privind plângerile patronilor de supermarketuri că le dispar de pe rafturi produse de uz casnic, alimente şi alte mărunţişuri. După identificarea vinovaţilor (trei români şi şase de alte naţionalităţi), ei au fost urmăriţi o vreme, pentru că oamenii legii nu puteau să înţeleagă cum poate fi „profitabil” pentru ei acest tip de furturi. Astfel, carabinerii au descoperit parcurile unde hoţii se întâlneau cu pensionarii, care cumpărau toată prada pe loc, dar oferind cu 50% mai puţin decât ar fi plătit la magazine.

„Cu pensia mea n-aş scoate-o la capăt”

„Ce vreţi, cu pensia mea n-aş scoate-o la capăt?”, s-a justificat în faţa anchetatorilor un pensionar (identificat drept Ugo, de 96 de ani), după ce a fost pus sub acuzare pentru posesie de bunuri furate.

„Nu am destui bani pentru mâncare... Eu, care am muncit toată viaţa şi am plătit cinstit impozitele”, a explicat Ugo. „Nu poţi să trăieşti cu o pensie de 500 de euro pe lună”, s-a plâns alt bătrân, care a povestit că tinerii le aduceau cele necesare traiului la preţuri mici, dar şi scutindu-i de drumurile obositoare la magazine.

Hoţii se arătau mărinimoşi pentru că acceptau să execute şi comenzi speciale, furând file de somon, parfumuri sau mici electrocasnice. Proprietarii magazinelor nu cer condamnarea la închisoare a bătrânilor, ci recuperarea pagubei. Dar şi acest lucru va fi foarte dificil dacă se dovedeşte că cei 15 se numără între cei 2,9 milioane de italieni (5% din populaţia Peninsulei) care apar în statisticile oficiale ca trăind în „sărăcie absolută”.

Tot mai multe furturi cu autori în vârstă

Dacă, în 2007, cazul unui bărbat de 74 de ani din Bolzano – condamnat la 14 luni de închisoare cu suspendare după ce a furat 100 grame de jambon – a făcut mare vâlvă, acum pensionarii-infractori nu mai sunt o raritate. Furturile cu autori în vârstă au crescut cu 40% în Udine, respectiv cu 50% la Roma.
Prinşi asupra faptului, astfel de hoţi recunosc imediat, îşi cer iertare şi se roagă de vânzători să treacă sub tăcere incidentul, pentru ca rudele lor să nu afle.

Citește și: