19 vizualizări 30 oct 2008

Criza financiară mondială a ajuns să lovească şi categoriile cele mai vulnerabile: pensionarii, dar şi angajaţii aflaţi pe cale să se retragă din câmpul muncii. Toate economiile lor de viaţă, cu care îşi credeau asigurată bătrâneţea, şi-au pierdut o parte din valoare, în criza economică generalizată antrenată de prăbuşirea pieţelor financiare din SUA. Circa 51 milioane de americani ar putea, doar în câteva luni, să rămână fără banii puşi deoparte de atâţia ani, relatează „Le Figaro” şi AFP. Practic, toate fondurile de pensii private se află într-o perioadă foarte tulbure, ceea ce îi va forţa pe mulţi oameni aflaţi în pragul pensionării să continue să lucreze pentru a avea din ce să trăiască şi pe pensionari să se reîntoarcă în birouri. Pensionarii europeni par a fi principalii afectaţi. Dacă în Marea Britanie fondurile de pensii au pierdut deja 157 miliarde lire din valoarea lor (adică o treime), se aşteaptă acum o criză similară şi în Olanda, Norvegia, Suedia şi Finlanda.

Alertă pentru pensionarii din estul şi centrul Europei

Însă, de departe, fondurile din statele comunitare din centrul şi estul Europei vor fi cele mai zdruncinate de efectele haosului financiar, notează publicaţia franceză. Astfel, se anunţă zile grile pentru unguri, polonezi, cehi şi chiar şi pentru români. Motivul? În aceste ţări sistemele de pensii au fost privatizate foarte recent, pentru a acoperi pierderile statului, dar şi pentru a respecta recomandările FMI şi OCDE (Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică). Astfel, comparativ cu statele nordice sau cu Regatul Unit, aceste fonduri nu au acumulat îndeajuns capital pentru a rezista unei astfel de crize acute şi prelungite.

Euro, la paritate cu dolarul?

Iar veştile proaste nu se opresc aici pentru europenii de rând. Scăderea rapidă a monedei euro în raport cu dolarul ar putea să continue pe termen mediu, informează „International Herald Tribune”. Cel mai îngrijorător este faptul că există riscul ca, la începutul lui 2009, euro să fie la paritate cu dolarul, ceea ce va afecta şi mai mult economiile europene, mai ales din noile state membre. Expunerea băncilor în economiile emergente din UE este de aproximativ 21% din Produsul Intern Brut european, faţă de cele din SUA (4% din PIB-ul american) sau din Japonia (5% din PIB-ul japonez). (M.T.)
 

Citește și: